Tema Sorgenfri Torv:

Sker der snart noget med det torv - eller?

Af Lars Schmidt, redaktør, Det Grønne Område

KOMMENTAR I årevis har der været snakket frem og tilbage og frem og tilbage og frem og tilbage igen om udviklingen af Sorgenfri Torv - og det både torvets sydlige og nordlige del.

Projekter er præsenteret. Og skudt ned. Holdninger er luftet, uenigheder opstået og grøfter gravet. Som de jo har for vane her i kommunen, når man ikke kan finde fælles fodslaw.

Måske vi er lidt jubeloptimister her på pinden. Men er der ikke tegn i sol og måne på, at vi nærmer os noget? Et eller andet?

Der er i hvert fald politisk flertal for en løsning nu, ser det ud til. Så selv om ejeren siger, at det er politikerne, der har bolden, så sidder han jo reelt med serveretten. For der er rent faktisk givet tilladelse til at gå i gang på sydtorvet.

Konservative holder hestene og ønsker, som man kan læse her på siden, ikke, at der skal bygges massivt på nordtorvet i denne omgang. Men sydtorvet er man med på.

Socialdemokratiet er klar til den fulde pakke - med byggeri både nord og syd for Hummeltoftevej. Det er også sådan, ejeren helst vil have det.

Men - og nu bliver det interessant - Venstre og Søren P. Rasmussen er i den seneste tid vendt på tallerkenen. I Søren P. Rasmussens tid som borgmester kunne der ikke bygges nok og slet ikke stort nok. Men nu er man rent faktisk imod, at der bygges højt i Sorgenfri.

Og dermed har Venstre spillet sig på hold med hovedfjenden, Konservative, som man har bekæmpet i årevis. Og som - i parentes bemærkning - nærmest udraderede modstanderen ved efterårets kommunalvalg.

Med to medlemmer tilbage i kommunalbestyrelsen har Venstre ikke meget at gøre godt med. Men nok til at sikre Konservative flertallet i sagen om udbygning af Sorgenfri Torv.

Venstre ønsker ikke kun, at der ikke opføres mere højt byggeri i Sorgenfri. Man ønsker også, at borgerne involveres i langt højere grad.

Og her må man sige, at borgerne - eller rettere: en lille, hårdt arbejdende skare - i Sorgenfri har ageret proaktivt ved at søge al den indflydelse, man kan komme i nærheden af.

Borgergruppen Vores Sorgenfri har igennem nogle år har arbejdet for en balanceret udvikling af området omkring Sorgenfri Station.

Man har søgt indflydelse. Man har debatteret, kommenteret, ytret sig. Og vigtigst af alt: Man har ikke givet op. Nogle mener også, at man i foreningen er med til at bremse udviklingen i Sorgenfri.

Det skal vi holde os for gode til at bedømme.

Men en tur igennem Sorgenfri Torvs nordside via gangtunnellen til sydsiden fortæller os, at der må en udvikling af begge torve til. Inden forfaldet sætter ind for alvor.

Indtager man en alt-eller-intet holdning, vil der være stor risiko for, at torvet sygner helt hen. I hvert fald, hvis det bliver 'intet-holdningen', der vinder.

Irma, der holder til på nordtorvet og klart er trækplastret på Sorgenfri Torv, har meldt ud, at man ikke vil kunne klare sig i den øgede konkurrence med den butik, man har i dag. Man vil gerne over på sydtorvet til større lokaler, så man er klar til at håndtere konkurrencen fra det supermarked, som kommer i det nye byggeri på Politigrunden.

Så hvis det bliver sådan, at man fra ejerkredsens side vælger først at gå i gang med fornyelsen af torvet, hvis man også får mulighed for at bygge massivt på nordtorvet, så ser man ud til at miste Irma. Og dermed også rigtig mange Virum- og Sorgenfri-borgeres anledning til at handle på Sorgenfri Torv.

Hvorfor spille så højt spil? Hvorfor ikke bare komme i gang med sydtorvet - så udviklingen af torvet ikke går helt i stå? Hvad venter vi på? Hvorfor ikke komme i gang med det, man nu kan komme i gang med?

Publiceret 25 May 2018 11:45