“Vi har været en institution i Lyngby-Taarbæk Kommune siden 2008 og har et tæt samarbejde med kommunens sagsbehandlere,” siger forstander Pia Siert, der tidligere var forstander på Strandberg i Virum, der kom med ind under Bostedet, da amterne blev nedlagt. Foto: Pernille Borenhoff

“Vi har været en institution i Lyngby-Taarbæk Kommune siden 2008 og har et tæt samarbejde med kommunens sagsbehandlere,” siger forstander Pia Siert, der tidligere var forstander på Strandberg i Virum, der kom med ind under Bostedet, da amterne blev nedlagt. Foto: Pernille Borenhoff

Bosted fejrer 10 års fødselsdag med Hawaii-tema

Det er 10 år siden, at Lyngby-Taarbæk Kommune indviede Bostedet på Christian X’s Alle. To af beboerne - Emilie og Claus - har været med til at planlægge den store fest, der afholdes i anledning af jubilæet

Af
Af Pernille Borenhoff

34-årige Emilie og Claus på 32 år har boet på Bostedet på Christian X's Allé, siden stedet åbnede for 10 år siden. Begge har autisme - i lighed med Bostedets øvrige beboere. I den seneste tid har både Emilie og Claus haft rigeligt at se til. De er nemlig en del af den beboergruppe, der er med til at arrangere fødselsdagen, der fejres med en stor fest den 16. maj for Bostedets 50 beboere og 100 medarbejdere,

Emilie er en meget kreativ kvinde, der både maler, tegner og synger, og hun har været med til at bestemme, at festens tema skal være Hawaii. På selve aftenen skal hun underholde med sang.

Claus, der bor i samme hus som Emilie, og i øvrigt har kendt hende, siden de gik i skole sammen i Bagsværd, er forsanger i et band og skal naturligvis også optræde til festen.

Emilie og Claus bor sammen med seks andre beboere. De har hver deres værelse, badeværelse og terrasse, men deler stuer og køkken med de seks andre beboere. Samt en pædagog, der hjælper til med madlavning, vask, indkøb og alt, hvad der hører til i en daglig husholdning.

“Det er rigtig hyggeligt at være her. Men lige nu har jeg ret travlt, fordi jeg også arbejder to gange om ugen i Bagsværd, hvor jeg hjælper til med at holde de grønne arealer,” siger Claus.

Beboerne er medspillere

Også Emilie er meget glad for at bo på Bostedet i Lyngby.

“Det er skønt at bo her. Pædagogerne er flinke, og jeg har gode venner. Jeg er meget glad for at komme i Kulturhuset, hvor der er mange aktiviteter og arrangementer,” siger hun.

Kulturhuset er Bostedets samlingspunkt.

“Det binder borgerne sammen. Her mødes man til zumba, hip-hop, film eller temaaftenen. Og her kan man træne i fitness-maskinerne eller være kreativ i værkstederne,” siger forstander Pia Siert.

Emilie har været i bestyrelsen for kulturhuset og været med til at komme med forslag til arrangementer og aktiviteter.

“Vi ønsker at vores beboere skal være medspillere og medskabere.” For 30 år siden var det os, der bestemte, men det er helt anderledes nu. Som pædagog er det din opgave at se den enkelte beboer, og selvom der er fællestræk ved autisme, så er det pædagogens vigtigste opgave, at se det enkelte menneske. Når man er på et bosted, skal man lære at leve et godt liv og blive så selvstændig, at man kan begå sig her og ude i samfundet,” siger Pia Siert.

Claus og Emilie er med til at arrangere festen i anledning af 10-års jubilæet. Foto: Pernille Borenhoff

Claus og Emilie er med til at arrangere festen i anledning af 10-års jubilæet. Foto: Pernille Borenhoff

Bred målgruppe

Pædagogernes primære opgave er ifølge Pia Siert at hjælpe til med, at den enkelte beboer udvikler sig inden for sociale kompetencer, sprog og adfærd. Det kræver uddannelse og bostedet har de sidste to år efteruddannet alle medarbejdere efter et særligt koncept, så der i dag er skabt et fælles fagligt sprog og en fælles tilgang til kerneopgaven.

Pia Siert er uddannet psykolog, og hun var med til at etablere Bostedet for ti år siden. Dengang var hun forstander på behandlingshjemmet Strandberg, der lå i Virum og hørte under Københavns Amt og som i dag er flyttet med til Lyngby.

Da amterne blev nedlagt, ønskede Lyngby-Taarbæk Kommunen at få et bosted for voksne mennesker med autisme.

“Vi har en meget bred målgruppe. Vi har 10 beboere, der har behov for relativ høj støtte, vi har 28, der har behov for moderat støtte, og så har vi 10-12, der er meget højt fungerende,” siger Pia Siert.

Bostedet blev bygget på Lyngby Gymnasiums tidligere boldbaner.

“Vi kunne ikke ligge bedre. Vi har et godt forhold til vores naboer, vi er tæt på Lyngby, hvad der er godt for de beboere, der er glade for byliv og tæt på søen, hvad der glæder beboerne, der er mere til fred og ro,” siger Pia Siert.

Beboerne skal være medspillere og medskabere,

Beboerne skal være medspillere og medskabere," siger Pia Siert. Foto: Pernille Borenhoff

Publiceret 09 May 2018 17:00