Siden december har Lyngby-Taarbæk Kommune vidst, at pladsproblemer vil opstå på Sorgenfriskolen, men først nu ser man ud til at have fundet en løsning. Men løsningen kunne være bedre, lyder det fra skolebestyrelsesformand. Arkivfoto

Siden december har Lyngby-Taarbæk Kommune vidst, at pladsproblemer vil opstå på Sorgenfriskolen, men først nu ser man ud til at have fundet en løsning. Men løsningen kunne være bedre, lyder det fra skolebestyrelsesformand. Arkivfoto

Børn på specialskole ånder lettet op:

I sidste time blev “smøleriet” om Sorgenfriskolen stoppet

Mens starten i SFO 1. maj misses, kigger børne- og ungdomsudvalget nu i sidste øjeblik på muligheden for, at børnene på specialskolen Sorgenfriskolen ikke skal flyttes til andre skoler. Skolebestyrelsesformand kalder dog den nye løsning for den næstbedste

Af
Mikkel Brøgger Petersen

For et barn med for eksempel autisme består en god hverdag af faste rammer og forudsigelighed. Så hvis børn med autisme fra specialskolen Sorgenfriskolens indskoling og udskoling og deres forældre den seneste tid har følt, at der er rusket godt og grundigt ved de faste rammer, er der ikke meget at sige til dét.

Siden efteråret 2017 har Lyngby-Taarbæk Kommune ifølge skolebestyrelsesformand for Sorgenfriskolen, Steen Wenske Pedersen, vidst, at specialskolen ville få problemer med at finde plads til alle de nye børn i det kommende skoleår. Det drejer sig om 11 børn i indskolingen, og da man de seneste år har haft et stigende elevtal, kan man formentlig forvente, at den udvikling fortsætter.

Forvaltningen lagde så op til, at løsningen på problemet var at rykke børnene ud af de faste rammer og over på andre skoler. Det skabte en masse uvished, bekymringer og utryghed blandt forældre og børn, som man kan læse andetsteds i Det Grønne Område.

Urimelig situation

Udvalget sagde dog nej til den løsning, og på et nyt udvalgsmøde i denne uge, præsenterer forvaltningen så et nyt løsningsforslag, som holder både nuværende og kommende børn på skolen ved at bruge skillevægge til at skabe flere klasserum.

Steen Wenske Pedersen kalder forvaltningens arbejde i denne sag for “smøleri”.

“Vi fik indtryk af, at vi i december lavede en aftale om at opstille pavilloner. Vi rykkede flere gange for svar, men først lige før påske fik vi at vide, at det ikke blev til noget. Blandt andet på grund af fire måneders sagsbehandling for at stille pavilloner op. Når vi kontaktede dem i god tid, kan de ikke afvise forslaget, fordi man ikke har tid nok til det. Det er urimeligt, at vi bliver bragt i denne situation,” siger Steen Wenske Pedersen.

Den langtrukne forløb betyder, at børnene ikke starter i SFO 1. maj, men må vente til 1. august for at starte.

Det tages alvorligt

Direktør for Center for Uddannelse og Pædagogik erkender, at det oprindelige løsningsforslag ikke var en optimal løsning. Hun mener dog ikke, at der er tale om smøleri.

“Der er ingen, der smøler. Det skal ikke lyde som en undskyldning, men vi har manglet medarbejdere på området, og vi har mange akutte sager på bygningsområdet. Men vi har nu næsten fået ansat alle de medarbejdere, vi skal. Alle i forvaltningen kender til udfordringen med Sorgenfriskolen. Alle er opmærksomme på, at børnene er en sårbar gruppe, og vi skal arbejde med en god overgang. Jeg kan godt forstå, at når man sidder som forældre og skolebestyrelse i den anden ende, at man så kan få en anden opfattelse. Men det tages altså alvorligt,” siger hun.

“Hele udvalget er optaget af at finde den mest skånsomme løsning for denne særligt sårbare gruppe børn. Så det vigtigste i denne sag er, at forvaltningen har fundet en løsning, så børnene kan blive på skolens matrikel. Der er dog også ting, vi skal blive bedre til omkring processer, og det har vi i formandskabet gjort klart over for forvaltningen. For eksempel at kommunikere løbende og klart samt forventningsafklare, så alle ved, hvor langt vi er i processen, og der er tydelighed omkring mulighederne,” siger formand for børne- og ungdomsudvalget, Gitte Kjær-Westermann (R).

“Vi er optaget af at finde gode løsninger for børnene, som danner trygge rammer for deres faglige og sociale udvikling. Vi ser meget gerne, at det sker i samarbejde med Sorgenfriskolen. Det er en sårbar gruppe af børn, som det er rigtig vigtigt, at vi får taget hånd om i tide. Det bliver ikke bedre ved at gå i en almindelig skole. Opgaven kan blive større, hvis ikke der bliver handlet i tide,” siger medlem af børne- og ungdomsudvalget, Mette Hoff (S).

Presset mere sammen

Men Steen Wanske Pedersen ser ikke den alternative løsning som en god én af slagsen. Det samme mener to forældre, som Det Grønne Område har talt med, og som man kan læse andetsteds i avisen.

“Det er kun den næstbedste løsning, fordi nu skal man bikse en nødløsning sammen. Jeg er ikke klar over, hvordan de vil gøre det i praksis, men flere børn bliver presset ind på den samme plads. Vi vil helst have pavilloner, og det kan stadig nås, hvis man sætter turbo på. Selv om de først står klar til september, så er det stadig en bedre løsning, at vi hutler os igennem den første måneds tid, og vi så tager pavillonerne i brug. Det kan ikke passe, at det er kommunale godkendelser, der forhindrer den løsning. Det er simpelthen urimeligt,” siger han og fortæller, at han har savnet,

Fremtid skal sikres

Alle parter er dog enige om, at Lyngby-Taarbæk Kommune i fremtiden er nødt til at finde langtidsholdbare løsninger for området.

“Vi kigger nu på hele specialskoleområdet. Vi kigger på udvikling i børns diagnoser, hvilke vanskeligheder børnene har, og hvad for nogle tilbud, vi så skal have. Vi skal også kigge på samfundsudviklingen, for langt flere børn får brug for disse tilbud, og derfor skal vi tilrettelægge de tilbud, så børnene får den bedste skolegang,” siger Lene Magnussen.

“Det svingende elevtal på Sorgenfriskolen er en udfordring, som sandsynligvis vil blive ved med at være der, så vi skal have fundet en mere langsigtet løsning, og det skal vi have drøftet til bunds i udvalget. Jeg er åben for forskellige muligheder, men det skal drøftes og præsenteres ordentligt i udvalget,” siger Gitte Kjær-Westermann.

Planer om udvidelse

“Hvis presset stiger, kan det være, at vi skal finde løsninger, hvor også børn fra Sorgenfriskolen kunne have glæde af at gå i ungemiljø med unge i samme alder. Men det skal være pædagogisk gennemtænkt. Dét skal være drivkraften. Det skal ikke være, at vi mangler pladser,” siger Mette Hoff og tilføjer:

“Vi vil ikke afvise på sigt, at det kunne blive en god ordning, det skal bare være det pædagogiske og faglige, der trækker. Vi kan ikke skærme dem resten af livet, så det kunne være et lille skridt ud af et beskyttet miljø.”

Steen Wenske Pedersen fortæller, at man allerede går med planer om at sikre fremtiden på Sorgenfriskolen.

“Vi har et ret stort projekt kørende, hvor vi forsøger at skaffe penge til et motorikcentrum, som går ud på at bringe Sorgenfriskolen op til state of the art inden for pædagogiske muligheder, som ligger i at udnytte motorik til øget indlæring hos børnene. Det vil omfatte en stor ombygning af skolen, som bliver mere og mere søgt, fordi inklusionen fungerer ikke,” siger Steen Wenske Pedersen og fortæller, at man vil fremlægge planerne for Sorgenfriskolens fremtid på børne- og ungdomsudvalget i juni.

Læs mere om sagen på side 8 og 9

Publiceret 25 April 2018 10:30

SENESTE TV