Redaktørens blog:

Staten sparer, og imens forfalder det fine Brede

Af
Af Lars Schmidt

redaktør

Det Grønne Område

Hvad vil Nationalmuseet med Brede? Svaret blæser i vinden. For museet har mange jern i ilden rundt om i landet. Og færre og færre penge at gøre godt med.

Men Brede Værk og Brede forfalder.

Det gjorde tidligere medlem af kommunalbestyrelsen, Dorete Dandanell (SF), opmærksom på i et læserbrev her i avisen for et stykke tid siden.

Det Grønne Område fik vakt sin nysgerrighed, og vi tog med Dandanell på rundtur i Brede for selv at få syn for sagen.

Og ja. Den er god nok - hvis man ellers kan sige sådan. Brede forfalder. Det er rigtigt, hvad Dorete Dandanell skrev i sit læserbrev: Det er forstemmende at se, hvor elendigt vedligeholdt de gamle bygninger i Brede er.

Brede er ikke kun en smuk, lille by, placeret i hjertet af det naturskønne grønne område ved Mølleåen. Nej, Brede er en historisk by, et vidnesbyrd om industrialiseringen. Et vidnesbyrd, som forfalder.

På Nationalmuseet, som vi har forholdt kritikken, skynder man sig at påpege, at hovedbygningen på Brede Værk skam renoveres i 2018. Og det er jo fint og godt. Men godt nok? Det er det slet ikke. For mens hovedbygningen shines op, falder de øvrige bygninger i Brede mere og mere fra hinanden.

Det er uvist, hvornår - og om - der overhovedet sker en forbedring af arbejderboligerne i Brede. Også disse bygninger trænger til en kærlig hånd. Men Nationalmuseet er ved at afhænde dem, så det bliver formentlig en ny ejer, der skal bekoste og igangsætte istandsættelsen. Hvis altså den nye ejer overhovedet finder det fornuftigt og rimeligt. Derfor må vi mindst af alt have, at museet og Kulturministeriet ved en eventuel handel betinger sig, at en kommende ejer naturligvis sørger for at istandsætte og vedligeholde de fine arbejderboliger.

Set udefra ser det umiddelbart ikke ud til, at Nationalmuseet prioriterer Brede Værk.

På landsplan har Nationalmuseet rundt regnet 20 besøgssteder. Dem skal man også have med i ligningen - sammen med årlige besparelser på bevillingerne.

Så mens Nationalmuseet tæller på knapper, fortsætter Brede Værk med at forfalde. Kan vi leve med det?

Publiceret 07 February 2018 15:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV