Foto: Kasper Nørtov

Foto: Kasper Nørtov

Lyngby-Taarbæk stavnsbundet til kulturhus

Et flertal i kommunalbestyrelsen vil ud af lejeaftalen om Lyngby Kulturhus. Men bygningens ejer, PFA Ejendomme, vil ikke lade kommunen slippe før aftalens udløb i 2021

Af
Af Anders B. Kristensen og Peter Hansen

KULTURHUSAFTALE Den store, lyse bygning på Klampenborgvej, som har heddet Lyngby Kulturhus siden 30. juni 2001, har måttet lægge ører til meget i sin korte levetid. Allerede her kort efter sin 7 års fødselsdag er følelserne for huset så kolde, at de fleste politikere helst ikke vil kendes ved det. Rent faktisk har alle andre end de konservative i Lyngby-Taarbæk Kommune talt varmt for at komme helt ud af den aftale, som var betingelsen for, at huset blev født. Da Lyngby-Taarbæk Kommune i begyndelsen af 1999 besluttede, at kommunen manglede et Kulturhus, blev der samtidig indgået en lejeaftale med ejendomsselskabet TK Development. Kommunen havde nemlig ikke penge til at bygge selv og besluttede derfor at underskrive en lejeaftale, der tvangsægtede kommune og kulturhus i 20 år. Kulturhuset blev senere købt af PFA Ejendomme, som sammen med bygningen overtog lejekontrakten, der således udløber i 2021. I 2008 er huslejen cirka 7,5 millioner kroner eksklusive moms, og således har kommunen ved årets udløb betalt omkring 50 millioner for Kulturhuset. Lejen reguleres hvert år efter den generelle prisudvikling, og ved kontraktens udløb har prisen på lejen rundet 150 millioner kroner.

Ikke mulighed for ophævelse

Det er disse mange millioner, som et flertal i kommunalbestyrelsen godt kunne tænke sig at bruge på noget andet, i en tid hvor der skal findes besparelser for 75 millioner kroner. Men PFA Ejendomme er meget godt tilfreds med den nuværende aftale og har ikke i sinde at lade Lyngby-Taarbæk slippe før ægteskabets ophør. "Det kan de sådan set ikke, fordi vi har købt Kulturhuset med lejekontrakten. Da PFA købte Kulturhuset, var det helt afgørende, at det var kommunens projekt, og de selv havde indgået en lang lejeaftale. Der ligger en lejekontrakt, og den forholder vi os til," siger direktør for PFA Ejendomme Michael Willumsen. Dermed kan kommunens politikere skyde en hvid pind efter tanken om at komme helt ud af Lyngby Kulturhus, men lejeaftalen åbner ifølge PFA-direktøren for andre alternativer. "De har nogle muligheder i lejekontrakten, hvor de enten kan fremleje eller afstå fra lejemålet," siger Michael Willumsen. Dermed er Lyngby-Taarbæk Kommune tvunget til at fortsætte forholdet i den nuværende form frem til den 30. juni 2021 eller fungere som en slags administrator, der videreudlejer PFA's lokaler i det store hus på Klampenborgvej.

Publiceret 02 July 2008 19:00