Socialarbejder for Kirkens Korshær Ingrid Maria Nielsen (billedet) håber at kunne tiltrække flere brugere til Paradiset. Det skal blandt andet ske ved opsøgende arbejde. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Socialarbejder for Kirkens Korshær Ingrid Maria Nielsen (billedet) håber at kunne tiltrække flere brugere til Paradiset. Det skal blandt andet ske ved opsøgende arbejde. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Nye tider på vej hos Paradiset

Kirkens Korshærs socialarbejder Ingrid Maria Nielsen skal have sin faste gang på det sociale værested Paradiset på Toftebæksvej. Hun vil tiltrække flere brugere med opsøgende arbejde. Men Kirkens Korshærs grundregel om ingen alkohol risikerer at støde nog

På Paradisets terrasse ligger en mand krøllet sammen bag borde og bænke i sin sovepose. Man lægger ved første øjekast ikke mærke til ham.

Indenfor i en af de tre røde barakker er det heller ikke alle bestyrelsesmedlemmerne fra støtteforeningen Paradisets Venner, der har lagt mærke til den sovende mand. De kigger ud af vinduet, og jo, der ligger han rigtig nok.

Han søger til Paradiset, når det hele bliver for meget, fortæller én af de fremmødte.

Paradiset er et sted voksne udsatte borgere som manden i soveposen kan komme. Stedet er for unge og gamle, kvinder og mænd. Nogle er i arbejde, andre får pension eller kontanthjælp. Nogle kæmper med misbrug, andre gør ikke. Og nogle er psykisk syge, nogle er hjemløse. Det skriver Paradisets Venner på sin hjemmeside.

Antallet af borgere, der benytter Paradiset, er faldet fra omkring 50 til 20-30 stykker som i dag jævnligt kommer i Paradiset.

Det tal skal op. Kirkens Korshær har overtaget driften af Paradiset fra Lyngby-Taarbæk Kommune. Og et af Kirkens Korshærs erklærede mål er at tiltrække flere brugere, fortæller socialarbejder for Kirkens Korshær, Ingrid Maria Nielsen, som fremover skal have sin daglige gang i Paradiset. Hun bliver assisteret af et hold af frivillige medarbejdere.

Sammen med Paradisets Venners bestyrelsesmedlemmer mødes hun denne formiddag for at blive enige om, hvad støtteforeningens rolle er i de nye tider.

Erfaring fra Christiania

Ingrid Maria Nielsen - eller Sankt Ingrid, som hun også bliver kaldt - har siden 1978 arbejdet med udsatte borgere. Det er denne erfaring, hun skal bruge til at skabe nyt liv i Paradiset.

Nyt liv har hun været med til at skabe de steder, hun tidligere har arbejdet: Varmestuen Suppedasen på Christiania var døset hen, indtil hun påtog sig opgaven at få skabt nyt liv. Og Kirkens Korshærs varmestue i Istedgade var et sted, som folk ikke turde komme på grund af rockere. Ingrid Maria Nielsen fik smidt rockerne ud og fik borgere med behov for stedet ind.

Nu er turen kommet til Paradiset.

“Jeg vil i samarbejde med en gademedarbejder gå rundt én gang om ugen i Lyngby for at få kontakt til nye brugere, som ikke kommer her. Det vil være helt fantastisk. Jeg skal have skabt et samarbejde med Frivilliggruppen, som jeg også havde i København. De kan skaffe medarbejdere. Jeg vil samarbejde på alle planer, for eksempel med Suppekøkkenet, for de har nogle af de samme brugere. Og med kommunen,” siger Ingrid Maria Nielsen, som vil skabe mere synlighed og åbenhed. Det skal blandt andet ske ved at få byens borgere og butikker til at donere ting.

“Jeg vil få Lyngby til at donere ting til os. Det er Kirkens Korshær rigtig god til. For Paradiset skal være et samlingssted med mange aktiviteter,” siger Ingrid Maria Nielsen, som fortæller, at der også skal males, restaureres og nye planter i gården.

“Det skal vokse, og der skal komme nye ting. Det skal gro,” fortæller Ingrid Maria Nielsen.

Funktionsbajere

En anden ting, som signalerer nye tider i Paradiset, er Kirkens Korshærs grundregel om, at der ikke må drikkes i hjælpeorganisationens lokaler. Det går stik mod, hvad der tidligere var tilladt i Paradiset.

Bo Olsen er brugerpræsentant i Paradisets Venners bestyrelse. Han sidder i sofaen ved Paradisets billardbord. Han plejer at spille med en ven, som har en pose øl med.

“Det må han så ikke mere. Så han gider ikke komme mere. De andre, jeg har talt med ovre på stationen, gider heller ikke komme mere. De gider jo ikke, for de skal have fra morgenstunden. De skal have funktionsbajere. Kan man ikke sidde her og spille billard, så står de ovre ved stationen,” siger Bo Olsen, der har foreslået, at billardbordet bliver flyttet over i skurhuset, hvor der også må ryges.

“Så kunne de også drikke derovre. Men jeg ved ikke, hvordan og hvorledes det bliver,” siger han.

Brugerrepræsentant Bo Olsen (billedet) mener, at Kirkens Korshærs forbud mod alkohol vil støde brugere væk fra Paradiset. Foto: Mikkel Brøgger Petersen
Brugerrepræsentant Bo Olsen (billedet) mener, at Kirkens Korshærs forbud mod alkohol vil støde brugere væk fra Paradiset. Foto: Mikkel Brøgger Petersen

Bedre tilbud

Ingrid Maria Nielsen tror dog på, at hun lettere kan hjælpe folk, hvis de ikke indtager alkohol.

“Du når mere ind til mennesker og lærer dem at kende på en anden måde, når de ikke render rundt i en brandert. Det gælder om at give dem bedre tilbud,” siger Ingrid Maria Nielsen, som tror, at dem, der ikke vil komme på grund af alkoholforbuddet, med tiden vil vende tilbage.

“Det kan godt være, at de er vrede i en periode, men de kommer tilbage. Det har jeg set før,” siger hun.

I øjeblikket arbejdes der på at lave et overdække udenfor, hvor der må indtages alkohol.

En ny begyndelse

Bestyrelsesmødet er slut, og folk rejser sig fra bordet med morgenbrød og tændte lys. Man er blevet enige om, at Ingrid Maria Nielsen går i gang med at finde sponsorer til istandsættelse, maling, nye borde og en parasol. En fisketur for Paradisets brugere er bestilt, og en dato for den kommende julefrokost er fastlagt. Paradisets Venner skal nu i gang med at se på sine vedtægter for at tilpasse dem de nye tider.

Den sovende mand er vågnet fra sin søvn. Med et søvndrukkent blik står han med de andre og småsludrer i køkkenet.

Folk forlader én efter én Paradiset, og Ingrid Maria Nielsen går sammen med sin frivillige hjælper Katja i gang med at gøre rent i køkkenet.

Under sidste punkt på dagsordenen står der, at man er blevet enige om en ny begyndelse for Paradiset.

Publiceret: 02. November 2016 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt