“Bogen er den første af sin art i Danmark, og man har da lov at håbe og drømme om, at den vil åbne børns øjne for de mange møller, der ligger spredt omkring i landet, “ siger Boum Pyndiah, der her er foreviget ved vandmøllen fra Ellested på Frilandsmuseet. Foto: Pernille Borenhoff
“Bogen er den første af sin art i Danmark, og man har da lov at håbe og drømme om, at den vil åbne børns øjne for de mange møller, der ligger spredt omkring i landet, “ siger Boum Pyndiah, der her er foreviget ved vandmøllen fra Ellested på Frilandsmuseet. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

NY BOG: Møller for børn

Boum Pyndiah fra Frilandsmuseet har i samarbejde med andre skrevet en bog for børn om livet på og omkring en møllegård

Af Pernille Borenhoff
Danmark er kendt verden over for sine vindmøller. Men næppe mange - og vel slet ingen børn - tænker over, at erhvervseventyret startede for mere end 100 år siden, da landet var beriget med et utal af større eller mindre vand- og vindmøller.

Boum Pyndiah er etnolog med speciale i danske møller. Han er museumsinspektør på Frilandsmuseet, og så har han netop i samarbejde med Christine Tjave og illustrator Susanne Hartmann udgivet bogen ’Møllen går amok’. Bogen kan anvendes af lærere som grundbog for elever i 4.-6. klasse eller af forældre og børn, der gerne vil vide mere om det liv, der udspillede sig på og omkring møller i 1880’ernes Danmark.

“Vi har syv mølletyper på Frilandsmuseet, og jeg har i mange år gerne villet skrive en historie, der fortæller om livet på en møllegård. Og i det samfund, der opstod omkring dem,” siger Boum.

En del af vores historie

Omdrejningspunktet for fortællingerne er børnene Anna og Lauritz, der kommer fra hhv. Læsø og Ellested på Fyn. Begge møller er i dag på Frilandsmuseet.

“I bogen beskriver jeg de ulykker, tragedier og glæder, som børn og voksne kunne opleve i 1880’erne. Og her er både drama og kærlighed og masser af identifikation også for nutidens børn,” siger han.

Mange, der arbejde i møllerne, levede livet farligt. Og i bogen berettes om en møller, der kom alvorligt til skade.

Dette afsnit og de øvrige 13 er illustreret af Susanne Hartmann. Tegningerne er lidt ’Astrid Lindgren-agtige’ og leder tankerne hen på et univers a la Emil fra Lønneberg.

“Jeg er glad for, at det er lykkedes at lave en bog for børn. Jeg håber, at der er børn, der vil fordybe sig mere i møller og være opmærksomme på dem, når de sammen med deres forældre kører rundt i landet. Man har vel lov at drømme og håbe,” siger Boum, der i 40 år har været tilknyttet Nationalmuseet. “Møllerne er en del af vores historien. Tiden er ikke slut, og i dag taler man om vindmotorer. Men det er med baggrund i fortiden, at vi i dag er berømte verden over for vores møller,” siger han.

Bogen lanceres i forbindelse med Dansk Mølledag den 18. juni og kan herefter købes i kiosken på Frilandsmuseet.

Publiceret: 15. Juni 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere