Møde Pia Ryding på Bogforum 11. november kl. 16.30. Foto: Pernille Borenhoff
Møde Pia Ryding på Bogforum 11. november kl. 16.30. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ny bog: Krænkelser skal frem i lyset

Pia Ryding har netop udgivet bogen ’Smukke & Lille Skat - en familiehistorie om overgreb og tavshed’

Af Pernille Borenhoff
’Danmark bør gøre mere for voldsramte og misbrugte børn, mener FN’s Børnekomité.’ Det skriver Ritzau i en pressemeddelelse fredag den 6. oktober og uddyber: ’Mere oplysning er også blandt anbefalingerne, når det kommer til Danmarks indsats mod misbrug og omsorgssvigt af børn.’

Én der, kan skrive under på, at vi alle - og ikke mindst børnehaver og skoler - skal være mere opmærksomme på misbrug og omsorgssvigt, er 50-årige Pia Ryding, der bor i Lundtofte med sin mand og parrets to drenge.

Hun og hendes søster var begge udsat for seksuelle krænkelser, da de var børn. Og det har hun skrevet en bog om, som håber at primært unge piger og kvinder vil læse. “Bogen er skrevet til hende den 17-årige med det lange lyse hår, der nødt til at træffe et valg. Har hun været ude for krænkende adfærd skal hun træffe et valg. Gør hun ikke det, så er det livet, der træffer valget for hende. Langt de fleste får at vide, at det hemmeligt og på den måde mister man sin stemme og retten til at være sig selv. Den ret skal man tage tilbage. Og det gør man ved at tale om sin krænkelse,” siger Pia Ryding.

Et livslangt projekt

I bogen beskriver hun, hvordan ikke mindst hendes søster fra hun ganske lille, og til hun var 13 år blev seksuelt krænket af sin far. Pias stedfar.

“Det var en dilemma. For han var også en god far, der gav sig tid til at være sammen med os. Han var opmærksom, og det var ham, der læste godnathistorier for os,” husker Pia Ryding, der er otte år ældre end sin søster.

“Min stedfar forgreb sig på mig, da jeg var 10 år. Det blev kun til denne ene gang, men han blev ved og ved med at forsøge, og for mig var det som at leve i en kronisk angsttilstand. Samtidig sagde han, at det var en hemmelighed, vi to havde, og som jeg derfor ikke måtte sige videre,” siger Pia.

Mange har ifølge Pia Ryding indtryk af, at seksuelle krænkelser er noget, der foregår i socialgruppe 28 og ikke i såkaldt almindelige middelklasse familier.

“Tallene viser, at 10 procent af alle børn, er udsat for seksuelle krænkelse. Primært piger. Det er noget, der foregår også dér, hvor alt på overfladen ser rigtig godt ud.”

Ifølge Pia Ryding skal man være opmærksom på ændret adfærd fra barnet eller den unge.

“Tegnene er der, men man skal være opmærksom på dem. Min søster fx klippede sit hår af og stjal, de da hun gik i børnehave. Det er jo ikke normal adfærd. Og man skal turde konfrontere forældrene, selvom jeg godt ved, at det kan være svært,” siger hun. Efter at Pia Ryding har udsendt sin bog, har hun fået flere henvendelser fra folk, der har været berørt af at læse hendes historie.

“Jeg vil gerne ud at fortælle om bogen. Det er vigtigt, at nogen sætter ord på alle de ting, som ingen rigtig tør tale om. Det er en livelang proces, når man som barn er blevet krænket,” siger hun. Du kan møde Pia Ryding på Bogforum lørdag den 11. november kl. 16.30.

Publiceret: 13. Oktober 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere