Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Marken er mejet

Eller næsten, for det tager sin tid, når høsten foregår med le

En tur på Frilandsmuseet i solskinsvejr er ren Morten Korch idyl, og i sidste uge kunne man tilmed se, hvordan Frilandsmuseets håndværkere svingede leen, da der skulle høste svedjerug på marken bagved gården fra Ejdersted.

En af dem, der er kommet på markarbejde er Karsten Olsen, der er tækkemand på Frilandsmuseet.

”Vi er ved at høste langhalm. Det er en toårig mandshøj rug. I dag er langhalm et udgået produkt, men for 25 år siden var det et varenummer hos tækkerørshandleren. Men der er ingen, der laver det mere i dag. I dag bliver markerne høstet med maskiner, der ødelægger halmen, for det er bare et spildprodukt, men i gamle dage brugte man det til alt fra sko og hatte til tovværk og tag.

Høsten her fra marken skal sandsynligvis bruges til at tække tag på Frilandsmuseets gård fra Bornholm eller Halland.

Marken høstes med le, for at formidle et gammelt håndværk, men den kan være svær at håndtere, hvis man ikke lige har håndelaget.

Men Peter, der er tømrerlæring på Frilandsmuseet, svinger leen med overbevisning. Han har tidligere arbejdet som åmand, og det kommer ham til gavn.

“Det her er jo lidt den romantiske kratrydder og kunsten er ikke at slå halmen, men skære den,” forklarer han mens langhalmen lægger sig pænt i lige rækker langs sporet, hvor han går.”

Publiceret: 12. August 2017 01:12

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere