Tjenerne står tjenstvilligt klar til at varte gæsterne op på cafe – og restaurant Lottenborg, Lottenborgvej 14, 1915. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Tjenerne står tjenstvilligt klar til at varte gæsterne op på cafe – og restaurant Lottenborg, Lottenborgvej 14, 1915. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lokalhistorie: Til bords på Lottenborg

Engang kunne gæsterne nyde ’et kolde bord’ på cafe- og restaurant Lottenborg i selskab med datidens kendisser

Gennem tiden har Lyngby-Taarbæk med sine mange smukke grønne områder tiltrukket udflugtsgæster fra nær og fjern. Om søndagen tog mange københavnere på søndagstur nordpå for at komme ud til natur og frisk luft.

Et af de populære udflugts- og traktørsteder i 1800-tallet var Cafe- og restaurant Lottenborg, hvor mange udflugtsgæster kom forbi på vejen fra Sorgenfri og videre til Frederiksdal.

På Lottenborg kunne gæsterne nyde en kold forfriskning og få en bid brød. Der var også plads til underholdning og leg. Det fortælles ligefrem, at H. C. Andersen har spillet kegler her sammen med B. S. Ingemann og H. C. Ørsted, og at Andersens kugle efter sigende havnede helt nede på Prinsessestien.

Før det blev traktørsted, lå der i 1700-tallet et mindre hus på stedet. Her boede vangemanden, som passede det led, der stod tværs over vejen af hensyn til løsgående kreaturer fra de omkringliggende marker. Huset blev derfor kaldt Vangehuset eller Hop-ind, - for at antyde, at man her droppede ind at få fyldt reserverne op.

Navnet Lottenborg stammer fra prinsesse Charlotte på Sorgenfri Slot. På slottet boede Arveprins Frederik og prinsesse Sophie Frederikke med deres søn Christian Frederik (den senere Christian den 8). I 1789 fik han en lillesøster, prinsesse Charlotte, og ved den lejlighed blev Hop-ind omdøbt til Lottenborg, som en hyldest til den lille nye prinsesse.

I mange år tilhørte Lottenborg restauratør Ernst Høegh-Hansen og senere hans enke Agnete. Hun testamenterede stedet til kommunen, som efter hendes død i 1993 forpagtede ejendommen ud til forskellige restauratører. I 2011 blev stedet købt og overtaget af en ny restauratør, og Lottenborg danner stadig ramme om mange frokoster og selskaber.

Publiceret: 11. Juli 2017 11:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!