Københavnske skovtursgæster i deres stiveste puds på besøg i kildekone Jensine Christensens bod, hvor hun solgte saftevand, bolsjer og likør ved kilden i Sorgenfri Slotshave, ca. 1916. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Københavnske skovtursgæster i deres stiveste puds på besøg i kildekone Jensine Christensens bod, hvor hun solgte saftevand, bolsjer og likør ved kilden i Sorgenfri Slotshave, ca. 1916. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lokalhistorie: Kildekonen i Sorgenfri Slotshave

Tidligere solgte kildekonen likør og bolsjer til de københavnske udflugtsgæster. I dag kan de mange gæster stadig nyde den smukke park men må undvære kildekonens magiske likør

En gåtur i Sorgenfri Slotshave byder på mange spændende oplevelser og overraskelser, og sådan var den også tiltænkt, da den sidst i 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet blev omlagt fra barokhave til et engelsk-romantisk haveanlæg. Det var ideen med slotshaven, at man netop skulle kunne gå på opdagelse i naturen ad snørklede stier og møde overraskende elementer undervejs. Man kan således både finde en grotte, en dansebakke, og også en kilde her.

Kilden kaldes Dronningekilden, og man finder den dybt inde i slotshaven ved Mølleåen. Tidligere havde hellige kilder en stor tiltrækningskraft, og det var populært at drage ud til de hellige kilder for at søge helbredelse eller velvære.

Der er heller ikke noget at sige til, at især de københavnske udflugtsgæster fandt så stor nydelse i kildevandet, da hovedstadens drikkevand var af så ringe kvalitet.

Et besøg til Dronningekilden blev derfor hurtigt populært, og frem til begyndelsen af 1900-tallet holdt også en kildekone til ved Dronningekilden. Her solgte hun sin populære likør, som havens gæster kunne blande med friskt vand fra kilden, alt efter behov.

Så når familierne fra København tog på skovtur til Sorgenfri Slotshave, så kunne børn og kvinder lege i slotshaven, mens mændene gik hen til kildekonen for at få en ”sød snaps” at fordøje middagen på. Kildekonen bød også på saftevand og bolsjer, så der var noget til alle. I dag bliver plænen bag ved Dronningekilden flittigt brugt til skovture i sommerhalvåret.

Publiceret: 04. Juli 2017 11:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
ERROR: Macro disqus is missing!