“Samtalen kan noget, som intet andet kan. Mødet mellem to mennesker kan blive til håbets verden,” siger Søren Hermansen, der har været vejleder og samtalepartner for Lars Mikkelsen i forbindelse med DR’s dramaserie Herrens Veje. Foto: Pernille Borenhoff
“Samtalen kan noget, som intet andet kan. Mødet mellem to mennesker kan blive til håbets verden,” siger Søren Hermansen, der har været vejleder og samtalepartner for Lars Mikkelsen i forbindelse med DR’s dramaserie Herrens Veje. Foto: Pernille Borenhoff
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Lars Mikkelsen: “Det handler om at turde tro”

Lars Mikkelsen har høstet stor ros for sin rolle som provsten Johannes Krogh i DR’s dramaserie Herrens Veje. Han er selv en søgende sjæl, der nu i en voksen alder tør stå ved, at han er troende. For at blive klædt på til rollen har Lars Mikkelsen været i

Af Pernille Borenhoff
“Vi må ikke røre ved det her univers uden at komme helt ned i materien. Det er vidunderligt stof, og jeg vil til bunds i, hvad det her er for en figur.”

Ordene kommer fra Lars Mikkelsen, der de kommende otte søndage kan opleves i DR’s nye dramaserie Herrens Veje. Her giver han den altdominerende hovedrolle præsten Johannes Krogh liv og sjæl, og det i en sådan grad, at samtlige anmeldere roser ham for den præstation.

Lars Mikkelsen er en dybt professionel skuespiller, der uanset om han spiller præst i Herrens Veje, russisk præsident i Netflix-serien House of Cards eller brutal skoleleder i filmen ’Der kommer en dag’ laver et ekstremt grundigt forarbejde, så vi som publikum tror på den figur, han gestalter.

“Når jeg skal lave en ny karakter, skal jeg researche. Jeg skal tale med mennesker, der kan klæde mig på og stimulere mit intellekt. Jeg vil forstå rollen og karakteren, ikke bare lure den af,” siger han.

For at blive en troværdig præst har han blandt andet søgt og fået hjælp af sognepræst Søren Hermansen fra Sorgenfri Kirke. Søren Hermansen har desuden læst samtlige af seriens afsnit. Faktisk ved han i skrivende stund mere om, hvordan Lars Mikkelsens rolle udvikler sig, end Lars selv ved. Seriens hovedforfatteren Adam Price og de øvrige på holdet har nemlig haft Søren Hermansen med på en meget aktiv sidelinje.

“Jeg fulgte Sørens arbejde i nogle dag og så, hvordan han greb arbejdet an. Især den menneskelige interaktion, der er mellem præsten og de folk, han er i berøring med har inspireret mig. Jeg har også brugt ham som samtalepartner undervejs i forløbet,” siger Lars Mikkelsen, som Det Grønne Område møder i Sorgenfri Kirke, hvor han færdes hjemmevant.

Den vigtige samtale

Lars Mikkelsen var med til møder med personalet, til ældremøde, til sjælesørgeriske samtaler, til dåbssamtaler og til konfliktsamtaler. Bare for at nævne nogle af de opgaver, der tilfalder en præst på en helt almindelig hverdag.

I det første afsnit ser man præsten Johannes tale med en dødende mand, der giver udtryk for, at han ikke er troende. Også denne samtale har han vendt med Søren Hermansen.

“Jeg som præst kan jo hjælpe ham videre med hans angst. Jeg skal ikke empatisere så meget, at der ikke er hjælp at få,” siger Lars Mikkelsen. Og suppleres af Søren Hermansen:

“Samtalen kan noget, som intet andet kan. Mødet mellem to mennesker kan blive til håbets verden.”

Mange vil sige, at man lige så godt kan tale med en ven eller en psykolog, hvis man står over en stor krise i sit liv. Eller står over for det endelige - at man skal affinde sig med døden. Ens egne eller ens nærmestes.

“De her præster, vi har ansat, de kan tale fra et andet sted. Taler du med en psykolog, hører du et skema bag ved. Når du taler med en præst, taler du med et menneske, der har et godt greb om eksistensen.” siger Lars Mikkelsen.

Søren Hermansen og Lars Mikkelsen har tilbragt så meget tid sammen, at de forstår hinanden.

”Jeg er jo ikke psykolog, men et menneske med en religiøs baggrund, der sidder over for et menneske. Ligesom du, er jeg også et menneske, der ikke har tjek på det hele,” siger Søren Hermansen.

“Jeg er grund-spørgende, søgende og tvivlende. Og det er heldigt, at jeg er endt i det her erhverv, hvor det er et grundvilkår at stille spørgsmål,” siger Lars Mikkelsen. Foto: Pernille Borenhoff
“Jeg er grund-spørgende, søgende og tvivlende. Og det er heldigt, at jeg er endt i det her erhverv, hvor det er et grundvilkår at stille spørgsmål,” siger Lars Mikkelsen. Foto: Pernille Borenhoff

Tvivl og tro

Lars Mikkelsen er opvokset i et hjem med forældre, der var kommunister. For dem var religion opium for folket, og han er derfor hverken døbt eller konfirmeret.

Som dreng sang han i Københavns Drengekor, der holder til i Vor Frue Kirke. Men her var han med egne ord så langt fra præsten og de kirkelige handlinger, at det ikke gjorde indtryk på ham.

“Vi fik heller ikke at vide, hvad der stod i sangene. Vi sang dem bare,“ husker han.

Men livet igennem har den nu 53-årige skuespiller haft et søgende sind, hvor han har ledt efter noget, der kunne give mening.

“Jeg er grund-spørgende, -søgende og -tvivlende. Og det er heldigt, at jeg er endt i det her erhverv, hvor det er et grundvilkår at stille spørgsmål,“ siger han.

Ifølge Lars Mikkelsen var det hans helt store held, at han mødte sin kone, skuespilleren Anette Støvelbæk.

“Hvis jeg ikke havde mødt hende var jeg endt som biolog,” siger Lars Mikkelsen, der droppede ud af biologistudiet på Københavns Universitet for at rejse ud i verden.

Meningen med livet

Lars er glad for at komme ikke blot i Sorgenfri Kirke, men i kirken generelt. Og han tror, at han som ung kunne have haft stor glæde af det. Men det skete aldrig.

”Som ældre går det op for mig, hvad det her kirkerum kan. Efterhånden som mit liv har udviklet sig, kan jeg nu løfte blikket væk fra mig selv og min tvivl og erkende, at det er godt og helt naturligt at kommer herhen. Nu tør jeg sige, at jeg tror,” siger han.

Lars Mikkelsen indtalte en tale til årets konfirmander i Sorgenfri Kirke, og i den talte han om vigtigheden af fællesskaber og om, at der også skal ’tunge kalorier’ til.

“Alt, hvad der kan ædes, kneppes og stoppes op, må man gerne bekende sig til som individ. Det er ok at sige, at jeg er grådig. Men det er ikke ok at sige, at jeg er troende. Samtidig giver vi køb på fællesskaberne. Ingen holder avis, ingen er medlemmer af fagforeninger eller politiske partier. Det er et underligt individualistisk rationale, vi dyrker. Alle har længe kun talt om, hvad der er rationelt, og hvad der kan betale sig. Men nu er der måske plads til at tale eksistens."

Vi er her jo sammen, og måske kan serien åbne til en begyndende samtale om vores fælles eksistens” siger Lars Mikkelsen.

Måske Adam Price med Herrens Veje har ramt noget tidstypisk efter at serie i en lang periode enten har været krimier eller haft politiske temaer.

”Jeg håber, at serien vil starte en samtale om, hvad tro er. Hvad folkekirken er, hvorfor der er så mange brud, skilsmisser, misbrug og anoreksi. Alle de tegn hænger efter min mening sammen med, at vi ikke får talt sammen om hvad meningen med livet er,” siger Søren Hermansen.

Publiceret: 03. Oktober 2017 11:45

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Det grønne område

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt