Debat: Det uforløste potentiale

Thomas Frederiksen, fmd.Liberal Alliance, Lyngby-Taarbæk

DEBAT I flere omgange har der i DGO været blæst til krisestemning (b.la. d. 25.6.: 2) iht. den kommunale økonomi, og man må frygte at det hele handler om at få senere skattestigninger til bedre at glide ned. Et fortsat stort uforløst potentiale udgør dog et alternativ.

Hos LA har vi gentagne gange påpeget det faktum, at Lyngby-Taarbæk (LTK) administrere for dyrt, og at kommunen må lære af de kommuner som klare den sag mere effektivt. Dette er fortsat tilfældet: LTK brugte i 2018 2.995 dkk. mere pr. indbygger end Gentofte på ”udgifter til ledelse og administration” ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet (noegletal.dk). Således fortsat et stort uforløst potentiale her.

Cepos har netop offentliggjort deres årlige analyse om ”kommunepotentiale” (cepos.dk), og også her er der plads til forbedring. Vejle er, igen, ”bedst i test” - altså den bedste til at passe på borgernes penge. Hvis Lyngby-Taarbæk kunne levere deres service så effektivt som Vejle vil der være tale om en effektiviseringsgevinst på hele 8.723 pr. indbygger eller 486,7 mio. samlet set, når fuldt indfaset. Altså et stort uforløst potentiale her. I øvrigt viser analysen, at hvis man sendte alle pengene tilbage til dem der har tjent dem kunne man øge den private velfærd ganske betragteligt – eksempelvis ville en gennemsnitlig LO-familie i LTK spare 15.904 kr.

Derudover bør man – og det handler mere om moral end økonomi - benytte lejligheden til en afskaffelse af opgaver der bedst klares af det private –aktiespekulation, udlån af elcykler og rygestopkurser m.v.

Der er således et væsentligt uforløst potentiale, og det behøver ikke gå udover kerneopgaverne. Foreløbigt blæses der dog konsekvent til krisestemning, og alle partierne i KMB – fra Enhedslisten til Konservative – nynner tilsyneladende med. Som liberal må man unægtelig frygte at det hele handler om, at få senere skattestigninger til bedre at glide ned.

Publiceret 04 July 2019 15:00