"Realiteten er jo, at politikkerne med borgmesteren i spidsen har besluttet ikke at beslutte noget, for tænk hvis man trådte nogen over tæerne med en fremsynet beslutning. Taberne i denne sag bliver dermed erhvervslivet i byen," fastslår Jan Flodin, Tusind Tanker. Foto: Lars Schmidt

Debat: Når demokrati blokerer for fremskridt

Jan Flodin, Tusind Tanker, Sorgenfri Torv

DEBAT Så blev Sorgenfri Torvs fremtid endnu engang puttet ned i en syltekrukke, som politikkerne dog benævner som en demokratisk proces, hvor bred borgerinvolvering og elevrådet på Hummeltofteskolen er det nye sort. Eller sort snak.

Realiteten er jo, at politikkerne med borgmesteren i spidsen har besluttet ikke at beslutte noget, for tænk hvis man trådte nogen over tæerne med en fremsynet beslutning. Taberne i denne sag bliver dermed erhvervslivet i byen, som borgmesteren ofrer for i stedet at skaffe stemmer fra primært de borgere, som har romantiske drømme om at bevare et torv, som ligner det, der var, da de flyttede til Sorgenfri i 1960. Jeg kan da godt forstå borgmesteren, for de erhvervsdrivende er jo i vid udstrækning beboere i andre kommuner og dermed ikke hendes stemmekvæg.

Jeg kan imidlertid ikke forstå romantikerne, for selv de må da kunne indse, at det nuværende torv ikke er hensigtsmæssigt, og at manglende udvikling med tiden bliver til afvikling og dermed butiksdød og tomme lokaler a la Skovlunde Torv. Altså noget helt andet end det romantiske gamle torv.

Kommunalbestyrelsen vedtager stolt en ny proces med øget borgerinvolvering og det udlægges nærmest som om, at det har der ikke været tidligere. Men det ved vi alle sammen godt, at der har. Det eneste nye er at Hummeltofteskolens elever involveres og kommunen ansætter en projektleder for et projekt. Ugen efter må man dog konstatere at projektlederen trækker sig før projektet starter, hvorfor der nu er tvivl om, den valgte proces er den rigtige. Opstartsmødet er derfor udskudt på ubestemt tid og borgermødet i starten af maj er aflyst.

Lad os se frem i tiden og gætte på forløbet.

Ultimo 2020 afsluttes et projekt med et borgerønske om en skateboardbane på Torvet samt krav om åbning af en Joe & The Juice for at tilfredsstille de kommende lejere i ungdomsboligerne.

Desværre kan kommunen i 2021 ikke finde penge til at købe grunden af de nuværende ejere. I 2022 går Joe & The Juice konkurs, så efter en tænkepause i 2023 må kommunalbestyrelsen i 2024 konstatere, at det er nødvendigt med et nyt projekt for fremtiden. I 2025 involveres områdets (øvrige) børnehaver og der sættes øget fokus på et fremtidigt projekts bæredygtighed, så kravet er naturligvis at der skal bygges af genbrugsmaterialer og helst inden 2030. Dette er dog kun gætterier, da ingen jo ved om et kommunalvalg giver en ny og fremsynet kommunalbestyrelse, eller om tidsplanen skydes yderligere pga uforudsete hændelser.

Imens kan vi, der er så uheldige at eje en butik på Torvet, konstatere, at i mindst de næste to år må vi fortsat leve med en usikker fremtid. Vi vil egentlig gerne friske butikken op, men hvor smart er det at bruge penge på en forbedring, som (måske) skal rives ned om 2 år? Sælge butikken og kapitalisere den opsparede goodwill kan vi heller ikke – der er jo ingen som vil investere i et potentielt dødsbo. Indtil videre krydser vi derfor fingre for, at Irma ikke finder noget bedre end deres nuværende placering, mens vi håber på, at kommunalbestyrelsen mod forventning hurtigst muligt påtager sig opgaven med at sikre en udvikling af kommunen.

Så afslutningsvis et stort hurra for demokratiet uden hvilket man aldrig kunne få en simpel sag om byfornyelse til at vare mere end 15 år.

Publiceret 16 April 2019 10:30

SENESTE TV