DEBAT: Ærlig samtale er ikke farlig - seksualundervisningen i Folkeskolen

Sofie Carsten NielsenStedfortrædende politisk leder for Radikale Venstre

DEBAT Kære Liva, Ida Sofie og Ronja,

Hvor har I ret, når I skriver: ”Ærlig samtale er ikke farlig – det gør os nemlig klogere” i jeres indlæg i Det Grønne Område d. 6. marts 2019. I formår at sætte et kritisk blik på seksualundervisningen i Folkeskolen – og det er der i den grad brug for.

Seksualundervisning bør være meget mere end ”kondomer og klamydia”. Det er ikke nok at skulle konsultere Google efter oplysninger og se gamle videoklip. Undervisningen skal være et sted, hvor man kan stille spørgsmål og finde ud af at krop og seksualitet ikke er farligt. Det er netop, som I skriver, samtalen, der skal gøre op med myter og tabuer om sex, som stadig stortrives i Danmark. For nej, sex er ikke skamfuldt.

I peger selv på løsningen: det er ikke kun biologien bag graviditet og kønssygedomme der er vigtigt, men også samtalen om seksualitet og grænser. Jeg har tre forslag, som skal sikre en bedre seksualundervisning. For det første skal der sættes penge af til at lave nyt undervisningsmateriale og sikre, at man kan udbrede Uge Sex til endnu flere skoler. Derudover skal vi indføre et obligatorisk fag på læreruddannelsen om køn, seksualitet og mangfoldighed. Så vi kan sikre, at lærerne også har kompetencerne til at skabe god seksualundervisning. For det tredje skal der også være seksualundervisning på ungdomsuddannelserne, så I også kan lære om køn, krop og grænser efter folkeskolen.

Tak fordi I rejser dette vigtige emne og bruger jeres stemme til at kræve en tidssvarende seksualundervisning. I er med til at sikre, at samtalen om sex bliver sat på dagsordenen og ikke bliver skamfuld.

Publiceret 20 March 2019 15:00