Debat: Regionalpolitikere sikrer tryghed i sundhedsvæsenet

Stinus LindgreenMedlem af Region Hovedstaden og folketingskandidat (R)

DEBAT Målt i kilometer er der måske ikke så langt fra Nordsjælland eller Vestegnen til Slotsholmen, men hvis man ser på bevidstheden om, hvad der lokalt er brug for, kan afstanden føles uoverskuelig. For de medborgere, hvis helbred afhænger af et velfungerende sundhedsvæsen, synes afstanden sikkert ekstra lang. For dem fylder mødet med sundhedsvæsnet en kæmpestor del af deres liv. Beslutninger, der vedrører dem og deres sundhed, bør ikke ligge i et fjernt ministerium.

I Radikale Venstre ønsker vi, at beslutninger om din og min sundhed træffes med udgangspunkt i, hvad der sikrer den bedste behandling for alle, hvilket kræver kendskab til de lokale udfordringer og muligheder. Det er der ikke noget nyt i, men det er akut vigtigt at understrege nu, hvor det længe ventede sundhedsudspil fra regeringen er på trapperne. Et udspil, som mange frygter vil flytte beslutninger om vores sundhed fra regionerne til Slotsholmen.

Vi løser ikke sundhedsvæsnets problemer ved at strikke et nyt system sammen og tilføre ekstra administrative lag. I stedet bør vi bevare regionerne og fokusere på at styrke de sundhedsfaglige fællesskaber, vi allerede har. På den måde kan vi løse de problemer, der åbenlyst er i sundhedsvæsnet i dag, hvor patienter oplever at komme i klemme.

Det gælder især kronikere, ældre og psykiatriske patienter, som har langvarige forløb og sendes fra den praktiserende læge til behandling på sygehuset til genoptræning i kommunen. Alt for mange af dem oplever at falde mellem to stole, mens de kastes rundt i systemet. Det problem skal og kan vi løse inden for det nuværende system.

Men løsningen er ikke at opfinde nye, tunge systemer. Løsningen er at sætte mennesket før systemet.

De regionale politikere er tæt på sundhedsvæsnets drift. De har lokalkendskab og kan derfor lettere og hurtigere spørge ind til evt. problemer og forhold som kræver ekstra indsats. Det vil blive vanskeligt at opnå på samme måde uden de regionalt valgte politikere.

For alle patienter fortjener et trygt og sammenhængende forløb, som sætter patienten først. Det kan en stor, strukturel centraliseringsøvelse ikke sikre.

Det ved de også godt i Venstre. Lars Løkke Rasmussens egne partifæller har meddelt deres formand, at mere centralisering er en dårlig løsning. En udemokratisk løsning. Jeg tilslutter mig de 54 regionsrådsmedlemmer fra Venstre, som appellerer til, at de folkevalgte regioner bevares og styrkes, så vi reelt sætter menneskers hensyn før systemet – og så borgere i hele Danmark føler tryghed i sundhed, uanset om de møder sundhedsvæsnet i Holstebro eller i Helsingør.

Så kære Lars Løkke, jeg håber inderligt, du lytter til dette opråb både fra mig og dine partifæller.

Publiceret 25 January 2019 10:30