Debat: Boum og det gode museum

Arne IpsenSkydebane Allé 1, Helsingør

DEBAT Afskedsreceptionen for museumsinspektør Boum Pyndiah på Frilandsmuseet i oktoberferien foregik i lidt spredt fægtning. Den gik fra et lille cirkus i Frøsnapperbyen til et par andre steder. Men som deltager fik man gode indtryk af museets status som et familievenligt oplevelsescenter.

Der er sket en spændende udvikling gennem de godt 40 år, hvor Boum var ansat ved Nationalmuseet. I mine mange år som ansat på Det Grønne Område var Frilandsmuseet et dejligt arbejdsområde. Jeg kunne følge museets aktiviteter, og Boum Pyndiah var ikke blot en god kontaktperson med engagement og viden. Vi spillede også teater, sammen med andre glade amatører, på både Frilandsmuseet og Bredemuseet.

Trist, at det sidstnævnte museum må lukke. Det har kunnet manifestere sig med tiltrækkende udstillinger. Men storebror Frilandsmuseet blev åbenbart den store publikumsmagnet.

Da begrebet levendegørelse af historien brød igennem på Frilandsmuseet i sæson 2000, blev en professionel skuespiller, Peter Darger, ansat på museet. Imponerende, hvad han har udviklet af medlevende aktiviteter gennem de seneste par årtier.

Christiansborgs politikere må opfordres til virkelig at betænke den både oplysende og kreative betydning, Frilandsmuseet har for store og små. Det er måske lidt meget at forlange stærkt forhøjede tilskud. Men en umiddelbar gestus ville være afskaffelsen af billetbetalinger på de nationale museer.

Publiceret 03 November 2018 19:00

SENESTE TV