Debat: Kommunale tosserier

Af
Mads Raaschou

formand for Dansk Byggeri Hovedstaden

I Gentofte Kommune kræver man, at virksomheder, der vil løse mindre opgaver på helt ned til 100.000 kroner, først skal en tur forbi banken og hente en bankgaranti. I Rødovre gælder det opgaver ned til 150.000 kroner. I Hvidovre gælder det opgaver ned til 300.000 kroner, og sådan kan jeg blive ved med at finde eksempler på kommunale tosserier.

Og hvorfor kalder jeg det så tosserier? Jo, det er der en helt klar grund til. Når Gentofte beder en virksomhed om at bruge tid og penge på at levere en bankgaranti, inden de går i gang med en opgave til 100.000 kroner, så betyder bankgarantien i praksis, at hvis kommunen, et år efter opgaven er afsluttet, opdager, at der er fejl eller mangler, som skal have udbedret af en anden, så udløser bankgarantien 2.000 kroner.

Så mens virksomhederne bruger tid og penge på at få en bankgaranti, så bruger kommunen nærmest flere penge på at administrere ordningen, end den i bedste fald kan få hjem igen. Kun bankerne tjener masser af penge på, at den praksis lever i rigtig mange af hovedstadskommunerne.

Kun Ballerup, Glostrup, Ishøj og Vallensbæk har sat kravet om en bankgaranti ved opgaver til en million kroner eller mere. Brøndby og Dragør gør det endda først ved opgaver til to millioner kroner. Det er der fornuft i, mens tosserierne i Gentofte, Rødovre, Hvidovre, Albertslund, Gladsaxe, Høje-Taastrup, Lyngby-Taarbæk, København, Herlev og på Frederiksberg bør høre op. Garantisystemet er indrettet til større opgaver, hvor der er noget på spil, og ikke til små opgaver.

Publiceret 17 October 2018 16:00

SENESTE TV