Den bedste medicin er pårørende

Af
Erik Ravn

landsformand Bedre Psykiatri

debat Forestil dig, at din datter bliver fastspændt til en hospitalsseng, uden at nogen på sygehuset fortæller dig om det. Eller at din kone bliver alvorligt syg, og ingen på afdelingen giver sig tid til at fortælle dig om sygdommen, og hvordan du bedst hjælper hende. Lyder det lidt overdrevet? Det er det desværre ikke.

Tusindvis af forældre, ægtefæller og mennesker med psykisk sygdom kan fortælle lignende historier. En undersøgelse, som Bedre Psykiatri har lavet, viser, at to tredjedele af alle pårørende ikke oplever, at de bliver nok inddraget i behandlingen. Det er dybt fortvivlende.

Det er derfor, vi 10. oktober - på verdens mentale sundhedsdag - går på gaden med budskabet: 'Den bedste medicin er pårørende'. For det er de faktisk.

Der er meget, vi ikke ved om psykisk sygdom, eller hvordan man bliver rask. Men én ting ved vi: Mennesker med psykisk sygdom bliver hurtigere raske, hvis deres pårørende bliver inviteret med og får en aktiv rolle i behandlingen.

Med kampagnen vil vi gerne give et venligt men bestemt spark bag i til alle, der arbejder med mennesker med psykisk sygdom.

Husk nu de pårørende! Husk at fortælle dem om sygdommen og behandlingen. Husk at spørge til, hvad de ved om den syge. Og vigtigst af alt - husk nu at passe på dem. De er under et kæmpe pres, og mange må kæmpe hver dag for at holde sammen på familien, jobbet og hverdagen.

Budskabet er også til politikerne: Det betaler sig at støtte pårørende. Når de bliver støttet og har gode vilkår, kan de være en uvurderlig ressource i behandlingen. Det er logik for burhøns, men når man læser jeres seneste psykiatriudspil, virker det alligevel som om, I har glemt det.

Og sidst men ikke mindst er budskabet til alle danskere: Psykisk sygdom er Danmarks største folkesygdom, og mere end hver tredje af os er pårørende til én med psykisk sygdom.

Husk det, tal om det og pas på hinanden.

Publiceret 12 October 2018 18:00

SENESTE TV