Debat: Et ”gratis” tilbud som ”de” betaler

Thomas Frederiksen, Formand LA Lyngby-Taarbæk

Stort tillykke til de to rygestopkursister som, mere eller mindre, har kvittet tobakken, og som vi kunne læse om i DGO. Det er skønt når mennesker sætter sig et mål, og når det. Tillykke! Samtidig er artiklen et ganske fint hverdagseksempel på hvorfor det skaber røre når andre påpeger prisen for ”gratis”.

Fornyelig skabte talkshowværten på Fox News Trish Regan en vis opstandelse i Danmark fordi hun påpegede, ganske banale og primært korrekte, facts om Danmark. Eksempelvis fik det Kristian Jensen (V) til at gå til modangreb. Måske fordi Jensen og Venstre nu går til valg på mere af det som Regan påpeger. For danskerne bredt set handler forargelsen måske i højere grad om, at man nægter at se i øjnene at alting har en pris, og historien om rygekursisterne udgør et godt hverdagseksempel herpå– eksempelvis som her hvor den ene kursist udtaler at: ”Jeg tænkte, nu er der faktisk et gratis tilbud, hvor de endda betaler for rygestopmedicinen.” (DGO: 14.8.2018).

Ingen kritik af kursisten som blot agere som rationel forbruger, men modsætningsforholdet udtrykkes faktisk i selve citatet, for det er jo netop ikke ”gratis” når ”de” betaler for det. ”De” er således alle skatteydere. Med et af verdens højeste skatte- og afgiftstryk er der ikke tale om noget gratis, der er snarere tale om en uigennemskuelig omfordeling af værdi der kan give fornemmelsen af gratis.

I virkeligheden kan dette bedst sammenlignes med en all-inclusive-ferie hvor vi ikke hjemmefra ved hvad der er med i tilbuddet, og når vi kommer frem viser det sig at der kun er forplejning hver anden dag. Et tilbud der derved fremstår mere attraktivt end tilfældet er, og måske var det præcis hvad Regan mindede danskerne om, nemlig at alt har en pris – også et højt skattetryk som udtryk for en umættelig offentlig sektor.

Publiceret 25 August 2018 22:00

SENESTE TV