Debat:

Derfor har vi brug for letbanen

Ole Henrik Møller, bestyrelsesmedlem Radikale Lyngby-Taarbæk

Mange af de kritiske læserbreve om letbanen i Det grønne Område forbigår, at den både har til formål at dæmpe væksten i biltrafikken, give et godt tilbud om kollektiv trafik til folk uden bil samt sænke energiforbruget og forureningen.

Vejdirektoratet forventer, at biltrafikken på Ringmotorvejen vil stige 1-1.5 pct. per år, så hvis man skal undgå, at trafikken sander helt til, så må man tilbyde de mange pendlere et godt alternativ, så vi får nogle af bilisterne til at køre kollektivt - og det kræver en høj komfort.

Letbanen og den billigere Bus Rapid Transit (BRT), har en række fællestræk såsom eget tracé, ingen forsinkende manuel billettering ombord, prioriteret grønt lys i kryds og lav indstigning.

Men der er også store forskelle på letbane og BRT. Passagerkapaciteten er langt højere for letbanen - og komforten er også bedre. Ifølge Movia kan en BRT-løsning transportere 2500 og en letbane 7000 passagerer i timen hver vej. En BRT-løsning vil muligvis give tilstrækkelig passagerkapacitet i begyndelsen, men på sigt vil den være utilstrækkelig med den vækst, der forventes i pendling til virksomheder langs Ring 3. Umiddelbart kan det jo løses med flere BRT-busser, men det kræver så mange BRT-busser på tværs af indfaldsveje såsom Frederikssundsvej, at biltrafikken ind og ud af København bliver kraftigt generet, hvis BRT-busserne skal have prioriteret grønt lys i kryds.

Der kører letbaner i ca. 200 byer i Europa, og i Europa mangler kun Island og Albanien letbaner - selv i Afrika er Ethiopiens hovedstad Addis Ababa med på vognen. Selv har jeg gode erfaringer med at pendle med letbane til arbejde som konsulent i Silicon Valley i Californien for 20 år siden. Her var der masser af mennesker med letbanen, mens bilerne sneglede sig af sted ved siden af.

Publiceret 08 June 2018 14:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV

Hurra næsten weekend

Jeg har sprogeksamen her på fredag, så det fejrer jeg nok her I weekenden. Hvis det er godt vejr, så holder vi nok en barbercue.

Jeg har taget sprog timer her i Sprogcenteret Hellerup og er næsten færdig. Jeg skal nok også bruge noget tid på at arbejde her i weekenden. Min mand har et selvstændigt rengøringsfirma, som vi styrer hjemmefra.

Jeg skal være med til at fejre en 18-års fødselsdag hos en af mine venners venner, som går i min klasse. Det foregår inde i byen, så det bliver en fed tur - håber jeg. Jeg skal også fejre min brors fødselsdag så min weekend er propfyldt med fødselsdage.

Jeg skal til 18- års fødselsdag i Hvidovre. Jeg skal også arbejde lidt for min far i hans firma. Det er et tømrerfirma. Jeg laver alt fra at fikse hans regninger og fakturaer til at hjælpe med det fysiske arbejde. Men det er ikke noget stort, da jeg ikke er uddannet tømrer så jeg hjælper bare.

I weekenden skal jeg i sommerhus med nogle venner. Det er lidt blandet tidligere klassekammerater og venner man har mødt rundt omkring. Søndag skal jeg bare slappe lidt af derhjemme.