Debat:

Bosteder er ren opbevaring

Erik Ravn, landsformand Bedre Psykiatri

Bostederne bør være trygge hjem, hvor alvorligt syge mennesker får hjælp til at blive raske. Men mange steder er virkeligheden en anden. Hver tredje beboer har fået det værre på bostedet. Det viser en ny undersøgelse fra Bedre Psykiatri.

Forestil dig, at din søn eller datter har en alvorlig psykisk sygdom og er nødt til at flytte på bosted i en periode. Du ønsker så inderligt, at dit barn endelig kan finde ro og få målrettet hjælp til at blive rask. Men i stedet for et trygt og udviklende hjem er bostedet en plejehjemsagtig institution, hvor dit barn synker ned i ensomhed og misbrug.

Det er den tragiske virkelighed for mange pårørende til psykisk syge på bosteder.

Parkeringsplads, opbevaringssted, ensomhed, svigt og misbrug. Det er nogle af ordene, de bruger i besvarelserne i vores undersøgelse. Det gør mig ked af det på deres vegne. Og det gør mig vred. For det tyder på, at der er nogle politikere, der ikke lever op til deres ansvar.

Det er nemlig kommunernes politikere, der har ansvar for, at bostederne har ressourcer og rammer til at tilbyde den hjælp og de aktiviteter, beboerne har brug for.

Lad mig slå fast, at det ikke er alle bosteder, der lader beboerne sygne hen i ensomhed. Bestemt ikke. Der findes flere gode steder, hvor man arbejder målrettet og ambitiøst på at hjælpe beboerne til et bedre liv uden sygdom. Det kan vi også se i vores undersøgelse. Men det understreger bare pointen, for så kan det jo lade sig gøre.

Første skridt for de lokale politikere er at finde ud af, hvor det går godt og hvor det går skidt. Det kræver et grundigt serviceeftersyn af kommunens bosteder. Hvilke aktiviteter er der, og hvor mange får det egentlig bedre? I det arbejde er de pårørende uundværlige. Når de dårlige bosteder er fundet, er det bare at smøge ærmerne op og komme i gang.

Ensomhed, passivitet og misbrug skal ud, og udflugter, idræt, værksteder, frivilligforeninger og opsøgende hjælp skal ind.

Læs mere om undersøgelsen på www.bedrepsykiatri.dk

Publiceret 05 June 2018 10:00

Det Grønne Område nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Det Grønne Område
SENESTE TV

Hurra næsten weekend

Jeg har sprogeksamen her på fredag, så det fejrer jeg nok her I weekenden. Hvis det er godt vejr, så holder vi nok en barbercue.

Jeg har taget sprog timer her i Sprogcenteret Hellerup og er næsten færdig. Jeg skal nok også bruge noget tid på at arbejde her i weekenden. Min mand har et selvstændigt rengøringsfirma, som vi styrer hjemmefra.

Jeg skal være med til at fejre en 18-års fødselsdag hos en af mine venners venner, som går i min klasse. Det foregår inde i byen, så det bliver en fed tur - håber jeg. Jeg skal også fejre min brors fødselsdag så min weekend er propfyldt med fødselsdage.

Jeg skal til 18- års fødselsdag i Hvidovre. Jeg skal også arbejde lidt for min far i hans firma. Det er et tømrerfirma. Jeg laver alt fra at fikse hans regninger og fakturaer til at hjælpe med det fysiske arbejde. Men det er ikke noget stort, da jeg ikke er uddannet tømrer så jeg hjælper bare.

I weekenden skal jeg i sommerhus med nogle venner. Det er lidt blandet tidligere klassekammerater og venner man har mødt rundt omkring. Søndag skal jeg bare slappe lidt af derhjemme.