Debat:

Vi må ikke spare på børnene. De er vores fremtid!

Af Niels Christian Barkholt, folketingskandidat (SF) og Sigurd Agersnap, M-KB (SF)

I Lyngby-Taarbæk og andre kommuner er der en udfordring. Den handler om prioritering af voksenkontakt til børnene i dagtilbud. Vi er klar over, at kommunerne økonomisk er blevet udsultet gennem de seneste år. Den offentlige sektor er blevet slanket i en sådan grad, så det ikke bare forringer vores kernevelfærd, men skader vores børn. Det er helt uhørt. Derfor arbejder vi også for, at der i fremtiden bliver investeret i velfærden for børn og unge, når de er helt små, for at vi kan skabe sunde og velfungerende mennesker senere hen. Det vil være en investering, der over tid betaler sig mange gange hjem.

Konkret har vi en udfordring, når man sender børn i SFO allerede i maj måned. For det er billigere at have børn i SFO end det er i børnehave, men er det også bedre? Nej, svarer BUPL og børnepsykolog Grethe Krag Müller enstemmigt. Børnene har brug for den ekstra voksenkontakt, der er i børnehaven.

Tilsvarende når det gælder skiftet fra vuggestue til børnehave her i Lyngby-Taarbæk Kommune. Man sender børn i børnehave i maj-måned før børnene egentlig er klar til det. Det er en måde at spare på personalet. Problemet for børnene er, at de får alt for lidt voksenkontakt i de første år.

Normeringerne er afgørende for at give børn en god start på livet. Det er faktisk det, som udgør en vigtig del af den tidlige indsats. Forskning peger entydigt på, at de første 1000 dage af et barns liv er de vigtigste for at udvikle sig som et sundt og helt menneske.

I SF har vi et slogan, som hedder ”Ro på”. Ro på handler om at sætte tempoet ned. Om at give sig tid til nærvær, til relationer, til at børn kan udvikle sig. Vi lever i en tid, hvor vi har stirret os så blinde på budgetterne, at vi har glemt, at den generation, der er børn nu, en dag skal stå med ansvaret for samfundet. Så kære kommune, spar ikke på børnene. Spar hellere på asfalten, på broerne, etc. Børnene er fremtiden, det er dem, vi skal investere i, så vi har råd til velfærd i årene, der kommer.

Publiceret 12 May 2018 14:00

SENESTE TV