Debat:

Demensvenlige sygehuse – også i Region Hovedstaden

Dorthe la Cour (K), M-KB

Pilotprojekt skal skabe vejen til demensvenlige sygehuse. Men det har lange udsigter. Pilotprojektet er en del af den nationale handlingsplan for demens, men anbefalingergerne fra de tre forsøgssygehuse i Nykøbing F, Svendborg og Viborg er først klar i slutningen af 2019, så anbefalingerne implementeres næppe før i 2020 eller 2021.

Jeg synes, det er længe at vente. Et stigende antal medborgere får diagnosen demens, og disse borgere er ofte i kontakt med sygehusene. Personalet skal uddannes til at hjælpe demente medborgere på en god og konstruktiv måde, og det tager tid. Men der må være mange andre praktiske initiativer, som man kan tage hul på nu, og ikke afvente den helt store plan om 2-3 år.

Som eksempel kan nævnes en helt lavpraktisk udfordring; hvad gør man med sin dårligt gående demente pårørende, når man skal finde en P plads på et af regionens sygehuse? Især i udredningsfasen kan der være mange hospitalsundersøgelser for den demente medborger. At efterlade sin demente pårørende med besked om ikke at gå, holder ikke i virkeligheden. Den demente er i forvejen utryg, og bliver nu sat et helt ukendt sted uden pårørende. Parkeringsudfordringerne på regionens sygehuse er vist velkendte, så det er sjældent noget, der klares i løbet af 5 minutter. Resultatet er, at et i forvejen stressende forløb for borger og pårørende bliver endnu mere stressende. Det er sådanne praktiske udfordringer, jeg godt kunne tænke mig, at man allerede nu fandt løsninger på.

Så hermed en opfordring til Region Hovedstaden om at starte på at gøre regionens sygehuse demensvenlige. Jeg er sikker på, at de berørte borgere og pårørende kan komme med flere eksempler på udfordringer i kontakten med sundhedsvæsnet. Lad gerne regionens kommuner samle erfaringerne, og lav sammen med os forslag til, hvordan det kan blive lidt nemmere. Lad være med at vente til 2020 eller 2021 – behovet er stort, og det er der nu.

Publiceret 02 May 2018 08:00

SENESTE TV