"Det, jeg forelskede mig i som 17-årig, er det samme i dag. Forventningen, lyset der bliver slukket og at hele ens opmærksomhed er rettet mod lærredet. Det har ikke ændret sig," siger Mette Schramm. Foto: Pernille Borenhoff

Reprisen fylder rundt: 100 år med film i "den fikse bygning i græsk stil"

Reprisen fejrer 100 års fødselsdag. Biografen er ejet af Rudersdal Kommune og har de seneste 20 år haft dansk films ’grand old lady’, Mette Schramm, ved roret

Af
Pernille Borenhoff

Søllerød Tidende har altid haft ordet i sin magt - og således også for 100 år siden, da Holte Biograf Teater, som biografen hed dengang, åbnede 6. august 1929. Arkitekterne A. og P. Kuld var mestrene bag biografen, der var opført i ”den fikse bygning i græsk stil”, som Søllerød Tidende skrev.

Avisen lever - i lighed med biografen - stadig. Biografen hedder nu Reprise Teatret - eller blot Reprisen i daglig tale. Avisen hedder Det Grønne Område.

I mange år var det biografdirektør Ulrik Uhrskov, der ejede biografen. Og det var ham, lancerede den kunstneriske indstilling til at drive biograf. Men da han i 1979 stoppede, slog Søllerød Kommune til og købte biografen.

Og i 1998 ansatte man Mette Schramm til at lede biografen.

"Det, at jeg fik det job, er det mest fantastiske, der er sket for mig. Jeg fik fod under eget bord. Det boostede min karriere, og jeg kunne lege, at det er min egen biograf, selvom jeg godt ved, at det er Rudersdal Kommune, der ejer den. Men jeg betragter den som mit sted," siger Mette Schramm.

"Reprisen er stadig noget ganske særligt for mig. Jeg elsker det her sted. At komme ind ad døren, så bliver man bare glad. Og selvom jeg ikke er her hver dag, så beskæftiger jeg mig med Reprisen Teatret hver eneste dag," siger hun. Foto: Pernille Borenhoff

Det var tilsyneladende også det helt rette valg, kommunen tog, da de ansatte hende som leder. For hun har år for år øget billetsalget.

"Jeg har været så heldig at have gode chefer, der har sikret, at jeg fik de arbejdsforhold, der har betydet, at jeg kan drive biografen, som jeg vil. I dag sælger vi dobbelt så mange billetter som for 20 år siden. Og 2018 var det næstbedste år nogensinde med 37.427 solgte billetter," siger hun.

Ifølge hende bør man takke kommunen for at overtage Reprisen efter Ulrik Uhrskov.

"Reprisen er en af de biografer, der har været kommunalt ejet længst tid. I virkeligheden var det fremsynede politikere, der erkendte, at en by ikke er noget uden en biograf," siger hun.

Ser selv alle film

Mette Schramm har stået i spidsen for to store renoveringer af den gamle biograf.

I 2002 blev biografsalen sat i stand. Gulvet var slidt og hældede. Stolene var vakkelvorne, og salen i det hele taget nedslidt. Senest er det foyeren, der har fået den helt store overhaling.

"Der er intet i biografen, som jeg ikke har haft fingeren nede i og godkendt. Jeg har taget stilling til hvert eneste lille foto, hver en lampe og hvert et møbel. Jeg har været ret dominerende i den proces, men det var så vigtigt for mig, at folk skulle kunne sige, at det her er Reprisen. Stemningen er bevaret, og biografen skal have samme fornemmelse af 1919," siger hun.

Mette Schramm har haft en finger med i hver en detalje i forbindelse med renoveringen af foyeren. Foto: Peprnille Borenhoff

Mette Schramm har haft en finger med i hver en detalje i forbindelse med renoveringen af foyeren. Foto: Peprnille Borenhoff

Det er også Mette Schramm, der suverænt bestemmer repertoiret. Og inden udvælgelsen ser hun samtlige film.

Nogle film spiller i 14 dage. Andre i et par måneder, hvor de lever deres liv først om aftenen for så senere at komme på repertoiret om eftermiddagen.

"I gamle dage, hvor vi viste film på 35 mm, skulle man være hurtigt ude for at få premierefilmene, og jeg arbejdede meget på at få de rigtige film hjem på det rigtige tidspunkt. Dengang havde vi højst otte årlige premierer. I dag er alle biografer digitale, og nu udbydes der så mange film, at det handler om at vælge fra. Vi har fri adgang til 95 procent af de film, der bliver distribueret," siger hun.

Vores Reprisen

Mette Schramm er dansk films grand old lady. Hun er ud over at være biografleder i Reprisen også direktør for Empire Bio på Nørrebro. Sidder med i det udvalg, der bestemmer, hvilke danske film, der skal indstilles til Oscar. Er med i bestyrelsen for Biografklub Danmark og er netop blevet konstitueret formand for brancheforeningen Danske Biografer.

Og det hele startede, da hun som 17-årig havde brug for et job for at tjene penge til en tur til USA med en veninde. Hun fik job i ABCinema, hvor hun skulle skifte pærer i loftet. Og siden er der stort set ikke det job inden for biografverdenen, som den nu 60-årige kvinde ikke har bestridt.

Og kærligheden til biograferne er intakt.

"Jeg elsker at arbejde i en biograf. Forventning hos gæsterne, når de ankommer. Uroen og så roen, når lyset bliver slukket, og hele ens opmærksomhed er rettet mod lærredet. Den social oplevelse det er at være sammen med andre om en oplevelse. Hvad enten du er gået alene i biografen eller sammen med andre, så er du en del af et fællesskab," siger hun.

"Ser du månen, Daniel er en af de stærkeste film, jeg har set længe," siger Mette Schramm, der sidder i udvalget, der har besluttet af den i lighed med Før Frosten og Dronningen kæmper om at blive Danmarks bud på en Oscar-vinder. Foto: Pernille Borenhoff

Og til trods for oceaner af tilbud og mulighed for adspredelse på de sociale medier, så er Mette Schramm overbevist om, at biograferne består. Og at Reprisen også gør det.

"Biografer med særpræg og personlighed klarer sig godt"

"Biografer med særpræg og personlighed klarer sig godt. Jeg får positiv respons fra publikum og oplever, at publikum synes, at det er deres egen biograf. Jeg er jo bare en kustode, der passer på den, og min primære opgave er, at folk skal synes om at komme her," siger Mette Schramm.

Publiceret 20 August 2019 10:00