Sangerindepavillonen Bakkens Hvile set udefra, 1930’erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Sangerindepavillonen Bakkens Hvile set udefra, 1930’erne. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens lokalhistoriske billede: Bakkens Hvile

Foråret er kommet, og den gamle forlystelsespark Dyrehavsbakken åbner med både nye og gamle forlystelser. Bakkesangerinderne er stadig på programmet

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Med til foråret hører åbningen af verdens ældste forlystelsespark Dyrehavsbakken.

Bakken opstod i 1583 som markedsplads ved Kirstens Piils Kilde i Dyrehaven. Mennesker fra Københavns omegn valfartede til stedet for at opnå kildens helbredende og styrkende kraft. I strømmen af tusindvis af kildegæster fulgte gøglere og beværtere, som slog deres telte op i kildetiden og underholdte med gøgl og løjer. Efterhånden tiltrak forlystelserne flere gæster end den gamle hellige kilde.

Med til livet på Dyrehavsbakken er bakkesangerinderne i Bakkens Hvile, som åbnede i 1877. Her kan publikum synge med, når sangerinderne i deres prangende kjoler byder op til fællessang.

Sangerindepavillonen Bakkens Hvile blev grundlagt af Jøde Andersen, som han blev kaldt. Han skabte gennem mange år traditionen med sangerinder i Bakkens Hvile. I 1936 solgte han stedet videre til familien Stefansen, som har ført syngepigetraditionen videre frem til i dag, hvor Dot Wessman som fjerde generation af familien Stefansen driver Bakkens Hvile.

I begyndelsen af 1900-tallet blev teltene slået ned for sidste gang, og i stedet blev der opført permanente træskure og forlystelsessteder. Dyrehavsbakken har undergået en stor udvikling siden de tidlige kildedage, og siden 2015 man også kunne opleve tv-serien Matadors by Korsbæk med boliger, butikker og restaurationer fra serien.

Publiceret 14 April 2019 08:00

SENESTE TV