Mange betragter mig som en kunstner, der laver tegneserieagtige malerier. Det gør jeg ikke selv. Da jeg havde den store udstilling på Arken, kunne jeg se, at jeg havdde genopfundet mig selv 10 gange. Det er hvert tredje år,

Mange betragter mig som en kunstner, der laver tegneserieagtige malerier. Det gør jeg ikke selv. Da jeg havde den store udstilling på Arken, kunne jeg se, at jeg havdde genopfundet mig selv 10 gange. Det er hvert tredje år," siger Martin Bigum. Foto: Pernille Borenhoff

Stort interview med multikunstneren: Nuet ifølge Martin Bigum

Hvordan indfanger man det kunstneriske nu? På Sophienholms udstilling Det Maleriske Nu viser og beskriver Martin Bigum, hvor han selv og Peter Hansen gør det

Af
Pernille Borenhoff

En bølge ruller ind mod stranden. En karrusel drejer rundt. På Enghave plads leger børn, og udenfor vinduet blafrer et blad.

Hvordan fastholder man de oplevelser af, hvad der sker lige nu og her på et lærred? Og hvordan beskriver man tanker og teknikken bag? Det var den opgave, som Martin Bigum stillede sig selv, da direktør for Faaborg Museum, Gertrud Hvidberg-Hansen kontaktede ham, for at høre, om han var interesseret i at lave en udstilling i anledning af 150 året for Peter Hansens fødsel.

Udstillingen skulle vises på Faaborg Museum og efterfølgende på Sophienholm, hvor den kan ses til og med den 28. april.

"Da jeg fik invitationen, vidste jeg prompte, at udstillingens titel skulle være Det Maleriske Nu. Hvorfor? Fordi det altid har undret mig, at det aldrig har været belyst, hvor slagkraftig og rent faktisk vild en maler Peter Hansen er. Jeg ville sætte spot på, hvad han gjorde som maler, og hvad han IKKE gjorde som maler," skriver Martin Bigum blandt andet i det rigt illustrerede kataloget, som han har begået til udstillingen Det Maleriske Nu.

Hvad Gertrud Hvidberg-Hansen ikke vidste, var, at Martin Bigum, siden han gik i 7. klasse og for første gang så Peter Hansens maleri ’Legende Børn på Enghave Plads’, havde været betaget af kunstneren.

"Jeg betragter udstillingen som en homage til Peter Hansen. Jeg har altid beundret hans frie penselføring og hans afslappethed i forhold til nuet. Selv har jeg det ikke på samme måde," siger Martin Bigum.

Hvad Gertrud Hvidberg-Hansen heller ikke vidste, var, at Martin Bigum havde en 16 år lang produktion af landskabsmalerier bag sig. År efter år har han pakket malegrejet ned og rejst fra Frederiksberg til Svinkløv Badehotel, sat sig i klitterne og indfanget landskabet på sine lærreder. Hornbæk og Bornholm har også haft besøg af kunstneren.

"Jeg ved ikke, hvad det var, der gjorde, at hun så, at vi havde noget til fælles, men det er vildt," siger han.

Miranda og Pernille, Enghavevej, 2018. Fotografierne hænger ved siden af Peter Hansens 'Fra Enghave Plads'.

Miranda og Pernille, Enghavevej, 2018. Fotografierne hænger ved siden af Peter Hansens 'Fra Enghave Plads'.

Inspireret af Kunstquizzen

Udstillingen er bygget op i syv kapitler - et kapitel til hvert rum på Faaborg Museum. Og det er præcis den samme udstilling, som man kan se på Sophienholm.

"Den passer perfekt til Sophienholm, hvor jeg er meget stolt over at få mulighed for at udstille," siger han.

Udstillingens titel - Det Maleriske Nu - handler ifølge Martin Bigum dybest set om, hvad der sker i den usynlige proces, hvor kunstneren beslutter, at maleriet skal leve på kunstnerens egne præmisser. Og hvordan kunstneren får sine billeder til at fremstå som en form for tidsmaskine.

I formidlingen sætter Martin Bigum ord på noget, som kunstnere ellers ikke taler om. Nemlig processen.

"Det udspringer af mine mange år i Kunstquizzen. Jeg vil gøre op med, at kunst og kunstnere skal være stille. Og gøre op med dogmet om, at kunsten kun er for dem, der kan se. Jeg vil gerne åbne kunsten op uden at tolke, men ved at fokusere på selve processen," siger Martin Bigum.

Ifølge ham er det maleriske nu en illusion. For i samme øjeblik, man har forsøgt at indfange nuet, så er det væk.

"Peter Hansens maleriske nu fungerer, fordi hans tilgang til kunsten og hans legende hånd er konstant. Desværre mistede han evnen til at gå frisk ind i virkeligheden, og han blev ikke ved med at være så god en maler. Men hans bedste værker er lavet af en glad, ung mand, der bare kan fyre den af," siger Martin Bigum.

For selv at indfange nuet satte Martin Bigum blandt andet sig selv på den opgave at lave en række 45 sekunders tegninger. På samme måde, som han i Kunstquizzen har 45 sekunder til at eftergøre et kunstværk.

"Med udstillingen forsøger jeg at give folk en oplevelse af at komme tæt på nuet og blive klogere på, hvordan man som kunstner forsøger at indfange det," siger Martin Bigum.

"Når man sidder ude i naturen og skal skildre det, man ser, oplever man, hvor afslørende et mareri er. Kan man eller kan man ikke male det, man ser? Den udfordring kan jeg godt lide, for den initierer ofte en stærk oplevelse af nuet," siger Martin Bigum. Foto: Pernille Borenhoff

Fakta

Peter Hansen 1868-1928

Født i Faaborg

Uddannet på Kunstnernes Frie Studieskoler sammen med bl.a. Johannes Larsen og Fritz Syberg

Indgik i Faaborg Museums indkøbskomite og skabte fundamentet for den store samling af fynboernes

Museet råder over landet største Peter Hansen-samling

Medlem af Den Frie Udstilling fra 1894

Æresborger i Faaborg 1928

Martin Bigum

Født 1966

Autodidakt multikunstner

Kendt i 90’erne for figuren ART

2015-16 udstilling på Frederiksborg Slot, Bornholms Kunstmuseum og Trapholt

2016-17 Arken

Har medvirket i 89 udsendelser i DR K’s Kunstquiz

Forfatter - seneste udgivelse Min personlige Kunsthistorie 2015

Repræsenteret i mange kunstmuseer og samlinger i ind- og udland

Det Maleriske Nu

Omvisninger 17. marts og 14. april kl. 15

Artist Talk 11. april kl. 19.30

Familieomvisning 24. marts kl. 15

Publiceret 15 March 2019 00:00