Den flotte modernistiske bygning på Frederiksdalsvej 73-75 i Virum rummer blandt andet Virum Apotek, 1953. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Den flotte modernistiske bygning på Frederiksdalsvej 73-75 i Virum rummer blandt andet Virum Apotek, 1953. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Ugens lokalhistoriske billede: Virum Apotek

Modernismens indtog i forstadsbyen Virum

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

I løbet af 30’erne blev planerne for udbygningen af Virum realiseret. Det var første gang i Danmark, at man planlagde og opførte en hel forstad på en åben mark. Lyngby-Taarbæk Kommune ønskede at skabe rammerne for et velfungerende boligkvarter med butikker og service omkranset af forskellige typer af boliger. Med S-toget kom der også gode transportmuligheder.

Efter 2. verdenskrig fortsatte udbygningen af Virums egne lokale institutioner: biograf i 1943 (det skete under krigen, på trods af varemangel), i 1948 midlertidig forsamlingsbyning, 1953 postkontor og apotek og i 1958 selskabslokaler og bibliotek.

Virum Apotek blev tegnet af arkitekterne M. Boertmann og E. Chr. Sørensen i 1951-1953 i modernistisk stil. E. Chr. Sørensen har blandt andet også tegnet Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Arkitekterne var her i Virum inspireret af stolpehuse, og den store amerikanske arkitekt Mies van der Rohe. Bygningen er opført i jernbeton og de lette og transparente materialer: stål og glas. De flotte klare farver med gule og grønne felter på facaden spiller flot sammen med bygningens stil.

Grunden, hvor apoteket blev opført, ligger lavt, så for at undgå risikoen for oversvømmelser blev apoteket bygget uden kælder. I bygningens stuetage flyttede apoteket ind, mens 1. og 2. sal blev indrettet til kontorer og klinikker.

Allerede i løbet af 1950’erne var Virum næsten helt udbygget.

Publiceret 23 February 2019 10:00