Martin Bigum: Frit efter Peter Hansen: Pernille og Miranda på Enghavevej, 2018

Martin Bigum: Frit efter Peter Hansen: Pernille og Miranda på Enghavevej, 2018

Bigum og Hansen på Sophienholm

Med udstillingen 'Det Maleriske Nu' går Martin Bigum i dialog med maleren Peter Hansen. Udstillingen blev sidste år skabt til Faaborg Museum i anledning af 150-året for Peter Hansens fødsel

Af
Pernille Borenhoff

I 2018 var det 150-året for maleren Peter Hansens fødsel. I den anledning fejrede Faaborg Museum denne centrale skikkelse for kunstnergruppen Fynboerne ved i en dialogudstilling at lade Martin Bigum vise det ved Peter Hansens kunst, der gør ham til en vigtig og aktuel skikkelse i dansk kunst også i dag.

Sophienholm har i år imødekommet adskillige ønsker – heriblandt også Martin Bigums eget – om også at vise denne meget roste udstilling for et københavnsk/sjællandsk publikum.

"Det gør vi herved med stor glæde, idet vi gennem årene har haft en del fokus på Fynboerne og deres betydning for de videre generationer af malere. Men så sandelig også fordi en kendt og skattet samtidskunstner som Martin Bigum har sat sig for at gå i dialog med den gamle mester – for at finde ud af, at de faktisk har meget tilfælles, både hvad angår valg af motiver, tankemæssigt fællesskab, temperament og kunstnerisk håndelag. Samt et nærvær og en humor, som kan finde hinanden på tværs af århundrederne," siger udstillingsleder Benedicte Bojesen.

Grete Hansens keramik

Peter Hansen havde en datter - Grete Hansen (1906-1935), der via sit giftermål med Johannes V. Jensens søn blev til Grete Jensen. Et udpluk af hendes værker vil samtidig med udstillingen med Peter Hansen og Martin Bigum kunne ses på mezzaninen.

Grete Hansen blev uddannet fra Kunstindustrimuseets keramiske skole og var ophavskvinde til samt kunstnerisk leder af det firma, der fra 1928 gik under navnet Hans og Grete Keramik, idet hun sluttede sig sammen med sin fætter Hans Syberg i etableringen af firmaet.

Grete stod dels for keramikkens dekorationer med sin lette og legende streg med blomster, fugle, dyr og menneskefigurer, men også for keramikkens formgivning. En æstetisk helhed som blev overtaget af firmaet Syberg Keramik efter Gretes alt for tidlige død. Denne udstilling er tilrettelagt i samarbejde med Johs. Larsen Museet i Kerteminde.Publiceret 21 February 2019 14:00