Lyngby Statsskole, 1923. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Lyngby Statsskole, 1923. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Lokalhistorie: Lyngby Statsskole

I den tidligere bygning for Lyngby Statsskole er nu indrettet moderne ældreboliger

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

lokalhistorie I november 1923 kunne man slå dørene op for de første elever på Lyngby Statsskole. Malingen var knap tør i den splinternye nyklassicistiske bygning tegnet af arkitekt Johannes Magdahl Nielsen.

Statsskolen havde da allerede en forhistorie som realskole siden 1871 i Lyngby Hovedgade.

Mange traditioner

Gennem tiden har der været udviklet mange traditioner på gymnasiet, blandt andet forårstraditionen med at holde 'Lærkefri'. Det gik ud på, at lige så snart en elev havde hørt den første lærke synge, så skulle man holde en fridag og nyde lærkens sang og forårets ankomst. I slutningen af den tyske besættelse i 1945 blev tyske flygtninge indkvarteret på skolen. Med timers varsel 18. april 1945 blev skolen beslaglagt til brug for indkvartering af flygtningene.

I stedet blev eleverne undervist om eftermiddagen på Engelsborgskolen. 21. november 1945 blev statsskolen rømmet af de tyske flygtninge, og skolen kunne atter tages i brug 7. januar 1946.

Statsskolen blev i 1986 overtaget af Københavns Amt og blev derefter kaldet Lyngby Gymnasium.

I 1990 skulle Københavns Amt nedlægge et gymnasium i Lyngby-Gentofte-området, og her faldt valget på Lyngby Gymnasium. Mange elever og forældre protesterede mod nedlæggelsen, men efter sommerferien i 1991 lukkede gymnasiet.

Det fortælles, at i gangen på 1. sal var alle studenter-klassebillederne ophængt på en lang række, og da man nåede årgang 1991, så var der meget symbolsk ikke plads til flere billeder.

I dag huser det gamle gymnasium, sammen med nyere tilbygninger, moderne ældreboliger for Lyngby-Taarbæks borgere.

Publiceret 03 February 2019 10:00