Titel: Jeg har endnu ikke set verdenForfatter: Roskva KoritzinskyUdgivelsesår: 2018

Titel: Jeg har endnu ikke set verdenForfatter: Roskva KoritzinskyUdgivelsesår: 2018

Biblioteket anbefaler: Kærlighed, den kærlighed

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en smuk novellesamling om kærligheden

Af
Silja Premer Attrup

Stadsbiblioteket

Den norske forfatter Roskva Koritzinsky er blot 29 år, men denne novellesamling er hendes tredje udgivelse. Det er hendes første udgivelse på dansk, takket være forlaget Batzer & Co som udgiver så mange fine bøger. Novellesamlingen var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2018 der jo som bekendt gik til den islandske forfatter Auður Ava Ólafsdóttir for hendes roman Ar, der udkom på samme forlag tidligere på året.

Novellesamlingen er på små 100 sider og består af 6 noveller i meget forskellige længder. De handler alle om kærligheden; den romantiske, den mellem forældre og børn, forestillingen om kærligheden og ønsket om at leve smukt og i kærlighed.

Jeg læste først novellesamlingen som 6 enkeltstående fortællinger, men mærkede ved genlæsningen at de 5 første noveller danner et sprog og fortæller historier som leder frem til den sidste novelle; den novelle som fylder næsten halvdelen af bogen og som handler om faren og forholdet mellem ham og datteren.

Det er historier som rører én og fornærmer én, som giver et sprog til de svære og smukke følelser. Der gives ingen svar, heldigvis. Personerne i historierne får skrevet indersiden ud og så kan man ellers kigge lidt på det og sammenligne med noget af dét man selv kan gå og bære på.

Noget kan jo være så grimt eller rørende, at man ikke ser på det uden anledning, men jeg anbefaler at lade Roskva Koritzinsky og hendes smukke fortællinger være dét.

Godt nytår!

Publiceret 29 December 2018 10:00

SENESTE TV