Idyl og afslappet stemning i Taarbæk Havn, ca. 1880. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Idyl og afslappet stemning i Taarbæk Havn, ca. 1880. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Lokalhistorie: Taarbæk Havn

Nu er det tid til nytårstorsk, og der er blevet landet mange torsk i Taarbæk Havn gennem tiden

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Først omkring 1866 blev det første haveanlæg indviet i Taarbæk, og fiskerne fik en rigtig havn. Det var tiltrængt, for før den tid måtte fiskerne trække deres små fiskerbådene op på den smalle sandstrand, og det var hårdt og slidsomt. Med den nye havn kunne fiskerne også anvende større fiskerbåde.

Fangsten blev solgt af fiskerkonerne på Gammel Strand i København eller i nærområdet. Ofte gik fiskerkonerne lange ruter med deres særlige fiskerkurve på ryggen for at få fiskene solgt.

Den nye havn blev hurtigt byens hjerte og centrum for erhvervsfiskeriet. Havnen blev udvidet i 1888 og fik på det tidspunkt sit nuværende udseende. På den tid var der 70 erhvervsfiskerbåde.

Hvert nytår sørgede erhvervsfiskerne for, at nytårstorsken blev trukket på land og serveret på de festligt dækkede nytårsmiddagsborde. At spise torsk og fisk nytårsaften var en tradition, som blev populær i 1700-tallet og 1800-tallet. Måske som en modvægt til al den fede julemad.

Efter anden verdenskrig var erhvervsfiskeriet for nedadgående, og omkring 1950 ophørte det traditionelle fiskeri fra Taarbæk Havn. Til gengæld voksede antallet af lystbåde, og der var planer om en udvidelse af kapaciteten. Det endte dog med, at man i stedet anlagde en jollehavn til aflastning for den gamle havn.

Taarbæk Havn fungerer i dag som et af kommunens rekreative områder.

Publiceret 28 December 2018 14:00

SENESTE TV