Jan Restorff gør Søllerød Kor særlig, fordi han altid forholder sig til gæsten, snarere end til restaurantens opvisning,

Jan Restorff gør Søllerød Kor særlig, fordi han altid forholder sig til gæsten, snarere end til restaurantens opvisning," skriver Niels Lillelund blandt andet. Her ses han diskret i baggrunden. Foto: Claes Bech- Poulsen

Ny bog om Søllerød Kro: Kærlighed til kroen og kokkekunsten

Søllerød Kro har fået sin egen bog - et eksklusivt coffee table-værk med tekst af Niels Lillelund og fotografier af Claes Bech-Poulsen

Af
Pernille Borenhoff

"Min kærlighed til kroen er ikke blevet mindre i forbindelse med arbejdet med bogen. Og det har haft den sidevirkning, at jeg ikke længere kan anmelde her. Jeg er ikke længere uvildig. Det sjove er, at der er mange andre madanmeldere, der har det på samme måde."

Udtalelsen kommer fra madanmelder på Jyllands Posten, Niels Lillelund. Og stedet han taler om er Søllerød Kro. Sammen med den prisbelønnede fotograf Claes Bech-Poulsen har han i et år arbejdet på en bog om Søllerød Kro, der tirsdag blev præsenteret for et inviteret publikum på kroen.

Bogen er blevet til på bestilling af Søllerød Kros ejer Michael Jordan, der ønskede at få en eksklusiv coffe table-bog, som i stil og indhold afspejlede kroens værdier.

Bogen hedder slet og ret Søllerød Kro, og her kan man læse om kroens historie, om forfattere, der har har skrevet om kroen, om kokke gennem tiderne, om trøfler og vine fra Piemonte. Om kaviar fra Belgien og om vildt skudt af ejeren selv i et sydsjællandsk landskab.

"Jeg elsker Jan (Restorff, red). Det er det eneste sted, jeg rigtigt slapper af, og hvor jeg ikke synes, de skulle gøre det på en anden måde. Det er et sted, hvor der bliver taget hånd om kunderne, og hvor de formår at skabe følelsen af hjemlighed," siger Niels Lillelund.

Vin i verdensklasse

Den opfattelse deler fotografen Claes Bech-Poulsen, der de seneste tyve år har lavet flere end 30 bøger om dansk og udenlandsk gastronomi på topplan.

"De seneste ti år har jeg fotograferet for kroen, når de har haft brug for billeder til blandt andet deres hjemmesider, og derfor kendte jeg både Jan (Restoff, red) og Brian (Mark Hansen, red) rigtig godt. Sammen med dem planlagde vi, at bogen skulle være i forlængelse af, hvad der foregår på stedet. Og at bogens udtryk skulle være lige så eksklusivt som stedet," siger han.

For holdet bag bogen var det ifølge Claus Bech-Poulsen vigtigt at vise, hvor megen omtanke og arbejde, der ligger i at lave mad på det niveau, som kroen gør.

"Vi ville også gerne fortælle om det kæmpe arbejde, de gør i forhold til vinen, for noget af det, kroen også er kendt for, er deres vinkælder. Hele personalet på vinsiden ved rigtig meget om, hvad de gør, og de har masser af vin, der er fuldstændig i top i forhold til, hvad man kan få både i Danmark og uden for vores grænser," siger Claes Bech-Poulsen.

Ingen snyd med billederne

Der hersker ifølge Claes Bech-Poulsen i vide kredse en forestilling om, at der er manipuleres, når mad skal fotograferes. Det er dog ikke tilfældet her, bedyrer han.

"Man hører tit folk sige, at der snydes med madbilleder. Jeg ved ikke, om man tidligere har snydt, men det i hvert fald ikke nødvendigt, når man arbejder med så dygtige folk, som dem på kroen. Men ud over det, så får man meget foræret af omgivelserne, og når man fotograferer et sted, der går så meget op i deltaljerne, så er det lettere at lave sjove og flotte billeder med en historie i," siger han.

Claes Bech-Poulsen har med sine billeder også ønsket at give folk en forståelse for, hvor meget der bliver arbejdet for at frembringe det ypperste produkt.

"Jeg tror ikke, at der er mange, der er klar over, hvor meget der bliver arbejder for, at det ser så smuk ud. Der er sjældent færre end 15 kokke på arbejde ad gangen. Råvarerne er udlukkende de allerbedste og altid udvalgt med omtanke. Det koster mange penge, at spise her, men jeg synes ikke det er dyrt, når man tænker på, at det er et gastronomisk måltid på allerhøjeste plan," siger Claes Bech-Poulsen.

Publiceret 14 December 2018 11:45