I alt har 186 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Virum til Skovshoved og fra Raadvad til Søndermarken.

I alt har 186 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Virum til Skovshoved og fra Raadvad til Søndermarken.

Lyngby-Taarbæk portrætteres i nyt bogværk: Trap har dykket ned i kommunen

Trapdanmark er udkommet med et bind om Lyngby-Taarbæk, hvor man blandt andet kan læse at her er varmere, mere sol og mindre regn end gennemsnittet for Danmark.

Af
Pernille Borenhoff

Det regner mindre i Lyngby-Taarbæk kommune end det gennemsnitligt gør i Danmark. Der er flere solskinstimer, og så er det 0,6 grader varmere her i kommunen.

Så alt i alt et rigtigt godt sted at være for de 55.472 personer, der bor i kommunen.

Læg dertil at over 60 procent af en ungdomsårgang tager en videregående uddannelse, at kommunen er den omegnskommune til København, der har det største antal fredede fortidsminder pr. km2, og at folk i gennemsnit tjener 356.864 kr mod landsgennemsnittet, der er på 277.182 kroner.

Alt det og utroligt meget mere kan man læse i TrapDanmark: Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Frederiksberg, der udkom den 10. december.

Trap er et bogværk på 34 bind, 98 kommunebøger og et digitalt univers.

Trap Danmarks sjette udgave er et omfattende univers af levende fortællinger, tværfaglige beskrivelser og leksikale informationer om Danmark. Her finder du den væsentligste viden om dansk geologi, geografi, biologi, arkæologi, historie, kultur, kunst, arkitektur samt samfunds- og erhvervsliv.

Dyrehaven

Bogens første kapitel handler om natur og landskab og beskriver blandt andet, hvor man kan gå på jagt efter spor fra istiden og se beviser på erosion og smeltevandets bevægelser under isen.

Jægersborg Dyrehave har fået sit eget kapitel, og her berettes blandt andet, om den store biologiske mangfoldighed dette område rummer.

Frederiksdal, Frilandsmuseet og frække damer på Dyrehavsbakken er også omtalt. Ligesom Eremitagen, Wiinblads Hus og DTU er beskrevet i detaljer.

Om der er varmere, mere sol og skønnere i de andre kommunen, som bogen beskriver? Ja, det må man nærlæse bogen for at finde ud af.

Bogen er blevet til med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark.

De godt 80 rigt illustrerede sider om Lyngby-Taarbæk Kommune slutter med en hyldest til Lyngby skrevet af Kai Hofmann i 1941.

Taarbæk Havn blev indviet i 1866. Foto: Nana Reimers, 2017

Taarbæk Havn blev indviet i 1866. Foto: Nana Reimers, 2017

Hyldest til Lyngby

Jeg rejste bort fra en gammel By

med hvide Huse fra Heibergs Dage,

med Landsbygadernes Langhalms-Tage,

jeg kom tilbage - og fandt den ny:

elektrisk funklede dens Hovedgade,

langs markvejs-Grøfter stod Lygter plantet -

forgræmmet ensom en hvid Facade,

en Flok smaa Huse, der stille skrantede.

Med nye Huse, med vand og Gas,

med Varmerør og med Lyskontakter,

var rundtom rejst af de Tidens Magter,

der rydder Træer og kræver Plads.

Hvor Rugen mumled i Mørket, kaster

en rød Karré sine Lys imod mig,

og Rutebilen ad veje haster,

der før var mine og stumt forstod mig.

Kai Hoffmanns. Tilbagekomst. Danmarks Rige, Branner, 1941.

Publiceret 13 December 2018 19:00

SENESTE TV