I sommeren 1949 boede Cobra-medlemmer i Arkitekthytten i Bregnerød, hvor de skabte kollektivt værk ved at bemale vægge og loft. Herfra er kun Cobra-loftet bevaret.

I sommeren 1949 boede Cobra-medlemmer i Arkitekthytten i Bregnerød, hvor de skabte kollektivt værk ved at bemale vægge og loft. Herfra er kun Cobra-loftet bevaret.

Cobra – et historisk tilbageblik i Staldbygningen på Sophienholm

Takket være Paul Fenneberg lykkedes det at bevare Cobraloftet i Staldbygningen til Sophienholm. I anledning af 70-året vises her en udstilling af og om cobramalerne

UDSTILLING I anledning af 70-året for kunstnersammenslutningen CoBrA’s opståen præsenterer Lyngby Kunstforening en udstilling i Cobra-rummet ved Sophienholm, der med fotostater og plakater fortæller Cobra-gruppens historie.

Cobra var en international sammenslutning af billedkunstnere og digtere. Navnet CoBrA består af forbogstaverne fra kunstnernes hjembyer Copenhagen, Bruxelles og Amsterdam. Kunstnerne ønskede at skabe en ny kunst til en ny tid efter 2.verdenskrig. De gik væk fra det naturalistiske og realistiske billedsprog og eksperimenterede med farver og materialer og i et abstrakt, spontant og ekspressivt maleri. Gruppen var aktiv indtil 1951.

Stifterne var blandt andre danske Asger Jorn, den belgiske digter Christian Dotremont og den hollandske maler Constant Niuwenhuys. Blandt deltagerne var ligeledes Pierre Alechinsky, Karel Appel og Corneille samt mange danske abstrakte kunstnere. Desuden også Carl-Henning Pedersen, der er aktuel med udstillingen ”Kunst og kærlighed” på Sophienholm, der viser værker fra hans og ægtefællen, fotografen Sidsel Ramsons mange rejser.

I sommeren 1949 boede Cobra-medlemmer i Arkitekthytten i Bregnerød, opført i 1935 af arkitektelever fra Akademiets arkitektskole. Cobra-kunstnerne skabte her et kollektivt værk ved at bemale vægge og loft. Herfra er kun Cobra-loftet bevaret som et aftryk af denne begivenhed. Det blev i 1969 reddet i sidste øjeblik fra tilintetgørelse af Lyngby Kunstforenings stifter og daværende formand, borgmester Paul Fenneberg. Han sørgede for, at Cobra-loftet fik sin blivende plads i staldbygningen ved Sophienholm.

I dag står Lyngby Kunstforening for de skiftende udstillinger her i det, som kaldes Cobra-rummet.

Udstillingen i Cobra-rummet ved Sophienholm, Nybrovej 401, Kgs. Lyngby, slutter søndag den 13. januar 2019. Der er åbent tirsdag til søndag kl. 11-17, torsdag kl. 11-19. Mandag lukket. Der er gratis adgang.

Publiceret 02 December 2018 11:45

SENESTE TV