Foto: Stadsbiblioteket

Foto: Stadsbiblioteket

Ugens anbefaling fra biblioteket: Billeder af en ungdom

Af
Silja Attrup

Her uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en roman om at være unge i Aarhus.

Jonas Eika debuterede i 2015 med 'Lageret Huset Marie, som er den pendlerute, vi tager med Elias fra Århus.

Han møder ind på Lageret hver aften og arbejder på natholdet i Dansk Supermarkeds Noonfood-lager: Depal og Pakkestationen. Elias er ung, og lageret bare et sted, han er i en periode, men hans kolleger har jobbet som en mere varig beskæftigelse. Elias sætter ord på hvem de er og hvad det gør ved kroppen og sindet at arbejde på bagsiden af dagen, bare at være en hånd ved et transportbånd; appetitten forstyrres, fordøjelsen sættes i stå, huden irriteres, sindet sløves og bedøves for at kunne være i det.

Han bor i Huset med andre drenge som også står dér og tøver ved kanten af voksenlivet. De spiller computer, holder fester og ryger pot. Når den barslende kvinde i huset overfor sætter sig i ammestolen og blotter brystet, går ammealarmen og drengene samles i andægtighed og nyder med på det blide moderlige samvær derovre. Huset er mildest talt saneringsmodent og lugter af fugt, røg, alkohol, af festen i går og festen fra de forrige beboere. Men det er fint afstemt ift. at være en station inden eller efter lageret og det er her Elias og Marie danser på stuegulvet nytårsaften og bliver kærester.

Marie arbejder som kostumesyerske og er fire år ældre end Elias. Marie er sårbar og bærer på svigt fra barndommen og jo tættere hende og Elias kommer, des sværere bliver deres relation. Hendes angst bliver et tredje i forholdet.

Der findes ikke en afslutning på sådan en fortælling, som mest af alt er et billede af en ungdom, men det er en historie som bliver siddende i kroppen længe efter. Nu glæder jeg mig endnu mere til at læse Jonas Eikas nyeste udgivelse, novellesamlingen'’Efter solen'!

Hvis du har lyst til at høre flere boganbefalinger og blive inspireret til dine litterære julegaveindkøb så kom og hør bibliotekets garvede formidlere anbefale bøger for enhver smag og alder til ’Litterære julegaveanbefalinger’ tirsdag 27. november kl. 17 på Flyglet.

Arrangementet er gratis, men husk at tilmelde dig på lyngbybib.dk

Publiceret 25 November 2018 08:00

SENESTE TV