Verdenspremiere i Sorgenfri Kirke på søndag

Der er verdenspremiere i Sorgenfri Kirke, når Christina Åstrand Kvartetten opfører Olivier Messians 'Kvartet til tidens ende' med helt nye tekster af Jens Christian Grøndahl

Af
Pernille Borenhoff

Når skuespiller Solbjørg Højfeldt på søndag den 18. november kl. 16 læser otte helt nye tekster af forfatteren Jens Christian Grøndahl, så bliver det i overværelse af blandt andet en kulturredaktør fra den franske avis Le Monde. Og det siger, ifølge organist i Sorgenfri Kirke Peter Navarro-Alonse noget om, hvor stor Jens Christian Grøndahl er i Frankrig.

Teksterne er forfattet til den franske komponist Olivier Messiaens 'Kvartet til tidens ende', der blev første gang i en tysk krigsfangelejr i Görlitz i Polen foran godt 400 fanger og fangevogtere. Messians betydning i Frankrig kan ifølge organisten sammenlignes med Carl Nielsens i Danmark.

Fire af Danmarks bedste musikere opfører Messians 'Til verdens ende' i Sorgenfri Kirke.

Fire af Danmarks bedste musikere opfører Messians 'Til verdens ende' i Sorgenfri Kirke.

Bag værket ligger en utrolig historie.

Olivier Messian (1908-1992) var allerede inden 2. verdenskrig en meget kendt komponist Frankrig. Men da landet i 1940 blev besat af Tyskland, var han soldat og blev i lighed med andre franske soldater interneret.

"Han blev sendt til en arbejdslejr i det sydlige Polen, og her mødte han en tysk officer, der kendte til Messian," fortæller Peter Navarro-Alonso, der sammen med sognepræst Søren Hermansen og koncertmester i DRSymfoniorkester Christina Åstrand har arrangeret koncerten.

"Det er et stort projekt, der har udviklet sig gennem det seneste år, " siger organist i Sorgenfri Kirke, Peter Navarro-Alonso. Foto: Pernille Borenhoff

Manifestering af kærligheden

Den tyske officer skaffede Messian et gammelt og meget ramponeret klaver. I lejren mødte Messian tre andre franske musikere, og på det gamle klaver skrev han en kvartet i otte satser, der er baseret på Johannes Åbenbaringen.

"Det er utroligt at tænke på,, at han har siddet i kulde og mørke. Været sulten og angst, og så har han skrevet et værk om evighedshåb, der er så smukt, lyst og varmt. Det er en manifestering af kærligheden, skrevet på en baggrund af det mørkeste mørke," siger Peter Navarro-Alonso.

Christina Åstrand, der i 25 år har været koncertmester i DRSymfoniOrkestret - og bor i Lundtofte - spiller ofte sammen med Peter Navarro-Alonso i Sorgenfri Kirke.

Og hun har til lejligheden sammensat en kvartet af nogle af landets bedste musikere, der alle spiller i DR SymfoniOrkestret. Foruden Christina Åstrand er det Peter Salo, piano, cellist Henrik Dam Thomsen og klarinetist Johnny Teisserir.

Plakat fra den første opførelse i 1941.

Plakat fra den første opførelse i 1941.

"Værket bliver sjældent spillet. Dels er det hundesvært, og dels spiller vi desværre ikke så meget fransk musik i Danmark," siger Peter Navarro-Alonso.

De otte satser varer omkring 45 minutter. Og da tanken om at lave noget ekstra ud af opførelsen, var det Per Salo, der foreslog, at det kunne være spændende at høre, om Jens Christian Grøndahl var interesseret i at forfatte tekster til værket.

"Grøndahl er europæer, han har et forrygende overblik over Europas historie, og så er han en fremragende forfatter," siger Peter Navarro-Alonso.

Ifølge ham har Jens Christian Grøndahl reseaschet på de musikere, der oprindeligt spillede værket og teksterne er baseret på deres historier.

Billetter a 100 kroner kan bestilles på Sorgenfri Kirkes hjemmeside eller købes i indgangen. Koncerten starter kl. 16.

Publiceret 16 November 2018 10:30