Der er lyse stunder i familien - til trods for demens

Lyngby-borgeren Dorthe Boss Kyhn og hendes datter Ida Hinchely Kyhn har skrevet bogen 'Momse med demens'. Mød dem på Lindegaarden 15. november

Af
Pernille Borenhoff

Måske du i Det Grønne Område fornylig læste om en mor og hendes datters måde at skabe lyse stunder på, da deres mor og mormor fik stillet fik stillet diagnosen ’Alzheimers sygdom’?

De to havde på baggrund af egne erfaringer og specialistudsagn skrevet bogen 'Momse med demens'. Nu kan du møde forfatterne Lyngby-borgeren, journalist Dorthe Boss Kyhn og hendes datter, journalist Ida Hinchely Kyhn torsdag den 15. november kl. 19-21 på Kulturstedet Lindegaarden, Peter Lunds Vej 8.

Her fortæller de om, hvordan man som pårørende til en person, der har fået diagnosen Alzheimers, med små ”tricks” og ved at tænke på en anden måde, kan skabe masser af lyse stunder i en svær tid.

”Noget af det første, man gør, når man får diagnosen Alzheimers sygdom stukket ud, er at gå direkte hjem og google. Man googler simpelthen ALT om demens. Det er deprimerende læsning, og hvis man ikke er ked af det i forvejen, så bliver man det i hvert fald af at læse om al denne dårligdom," siger Dorthe Boss Kyhn og Ida Hinchely Kyhn.

Det var i hvert fald sådan, at de havde det dengang, da deres mor og mormor fik stillet diagnosen ’Alzheimers' sygdom.

Men deres holdning ændrede sig.

"For kan man overhovedet få noget godt ud af de mange år med en demens-sygdom? Ja, det kan man – hvis man selv lukker op og møder sygdommen og mennesket bag på en ny måde. Det handler om at finde de små muligheder, hvor man kan kile sig ind med stjernestunder og lidt glæde på den lange og svære vej med sygdommen,” siger de.

I der bog 'Momse med demens' beskriver de med kærlighed, humor og vemod en række hverdagssituationen, hvor det bliver tydeligere og tydeligere, at deres elskede mor og mormor er på vej ind i en anden verden. Bogen indeholder desuden faktabokse, hvor fagpersoner, der til daglig forsker eller arbejder med demens, formidler deres viden. Og giver gode råd og vejledning til pårørende.

Entre: 50 kr. i døren

Arrangør: Historiske Dage og Kulturstedet Lindegaarden

Publiceret 11 November 2018 08:00

SENESTE TV