Det er ikke kommet af sig selv. Jeg har knoklet for at blive god. Men det skal altid være drevet af lyst ellers kan jeg ikke. Foto: Signe Steffensen

Det er ikke kommet af sig selv. Jeg har knoklet for at blive god. Men det skal altid være drevet af lyst ellers kan jeg ikke. Foto: Signe Steffensen

Rapperen Anna Vigsø optræder i Templet på lørdag: ”Jeg har knoklet for at blive god”

Den kommende weekend kan du komme med til hip hop-fest i Templet med den danske rapper Vigsø, der er vokset op i Lyngby. Læs det åbenhjertige interview her - og se et par af Vigsøs musikvideoer

Af
Signe Steffensen

Hun kan stadig få hjertebanken og svedige håndflader inden hun skal optræde, også selvom Anna Vigsø har været en del af den danske hip hop-scene de seneste 9 år.

Det er blevet lidt lettere med årene, men der er stadig meget på spil, når hun står der i rampelyset. For teksterne er hendes egne ligesom kunstnernavnet. Ærligt og uden omsvøb.

Besøget i Templet er også et gensyn med Lyngby, hvor hun boede det meste af sin barndom. Det var her hun sad på pigeværelset og skrev digte og senere hen sloges mod sin bror med ord, fordi det var sjovere end at råbe ad døren.

” Min dansklærer må have været ved at blive sindssyg, for ligegyldigt hvilken stil vi fik for så afleverede jeg min besvarelse som et digt. Men hun lod sig aldrig rigtigt mærke med det,” siger Anne Vigsø, der har gået på Trongårdsskolen.

Fascinationen af sprog og ord var vedvarende og hun begyndte at interesserer sig for hip hop.

Jeg rapper fordi jeg ikke kan synge, men jeg skriver sange til andre kunstnere. Foto: Signe Steffensen

Jeg rapper fordi jeg ikke kan synge, men jeg skriver sange til andre kunstnere. Foto: Signe Steffensen

En vred teenager

”Jeg var 15 år. En vred teenager, der gik til boksning. Min bror freestylede, og jeg havde set nogle videoer på youtube med battle rap, og så tænkte jeg - Jeg kan noget med ord, så jeg stiller op til MC fight night.”

Det var i 2009 og 14 dage før, der var MC’s Fight night, sagde Anna Vigsøs bror til hende, at hun nok skulle i gang med at øve, hvis hun mente det alvorligt det der med at stille op.

”Jeg kan generelt være virkelig ubeslutsom, men når det gælder de store skelsættende valg i mit liv, så er de taget lynhurtigt. Den der Pippi agtige indstilling kan bringe en langt, når man tænker, at det her det gør jeg bare,” siger Anna Vigsø.

Til MC-fight night 2009 blev hun introduceret som den første kvindelige rapper, der havde stillet op i ti år siden Natascha, så var niveauet ligesom lagt.

Og det var ikke fordi, hun lagde salen for sine fødder fra første færd. Langt fra.

”Jeg var megadårlig. Rap battle er meget mere end beat og ord. Det er også sådan noget som mikrofonkontrol, og jeg havde jo ingen erfaring,” siger Anna Vigsø.

Til gengæld hun er helt utroligt stædig.

”Så jeg gik jeg hjem og øvede mig, og i 2010 gik jeg videre til finalen og det samme gjorde jeg i 2011.”

Drevet af lyst

Det var i samme periode, at hun startede først på Nærum Gymnasium og siden Virum. Men hun kunne ikke finde sig til rette i gymnasiet, selvom hun prøvede, og det endte med at hun droppede ud begge steder og flyttede til København som 18-årig for at hellige sig hip hop’en.

”Jeg kan godt være misundelig på dem, som bare ved hvad de skal - går i gymnasiet og fortsætter på universitetet og læser klassisk litteratur. Men jeg kunne bare ikke. Jeg havde virkelig ikke lyst,” siger hun.

"Jeg betragter stadig mig selv som en artist i udvikling. Men det håber jeg i virkeligheden altid jeg vil være. Det modsatte ville være sørgeligt"

Anna Vigsø

Hun fortsatte med at skrive, og en morgen vågnede hun op efter et forfærdeligt mareridt, hvor hun drømte, at hendes krop langsom gik forrådnelse, uden at nogen kunne se det. Det blev omsat til en tekst, og hun tog kontakt til en dygtig producer Dj Noize og spurgte, om han havde lyst til at samarbejde med hende.

Det havde han, men han havde nok også forventet sig noget andet af en ung kvindelig rapper end, at hun dukkede op og spurgte, om han ikke kunne lave et catchy nummer ud af 60 linjer, der handlede om at gå i forrådnelse.

Men han blev nysgerrig, og det endte med EP’en “Under Overfladen”, med tekster hentet fra Anna Vigsøs drømme. De fleste efter hendes eget udsagn ret voldsomme og bizarre.

”Dengang skulle det være meget undergrund og kunstnerisk,” siger Anna Vigsø.

Siden kom EP’en Brud også produceret af DJNoize.

Skal være dansabelt

”I takt med at jeg er blevet lidt ældre, så er jeg også nået dertil, hvor min musik gerne må være dansabel. Det behøver ikke at være helt så tungt og mørkt.”

Den musikalske udvikling er sket i takt med, at hun er blevet ældre og efter eget udsagn mindre vred.

”Jeg har nok ikke det samme behov for at skeje ud længere,” siger hun. I øjeblikket arbejder hun sammen med produceren Xeren, der ligesom Anna er ung og upcomming.

Terapi og fællesskab

Ved siden af musikken har Anna Vigsø undervist i rap og hip hop kultur de seneste 5-6 år.

”Mange tror at det er sådan en forfærdelig sexistisk blingbling kultur. Men hip hop er en livsstil, der opstod i USA som alternativ til, at banderne gik og skød hinanden ned. Der er nogle vildt gode værdier, der handler om at tænke selv, forholde sig kritisk til samfundet, sparke op ad og dygtiggøre sig. En kultur hvor man mødes på tværs af race, overbevisning, køn og seksuel overbevisning og finder et fællesskab om noget helt tredje,” forklarer Anna Vigsø

Når hun er ude at undervise børn i sårbare positioner, oplever hun, at rap er et supergodt talerør.

Men det er også krævende og angstprovokerende at skrive personlige tekster, og det er ikke alt man har lyst til at dele med andre. Samtidig er det nemmeste også at tage udgangspunkt i sin egen verden og rappe om sig selv, og det kan også virke meget terapeutisk.

"Den der Pippi-agtige indstilling kan bringe en langt, når man tænker, at det her det gør jeg bare"

Anna Vigsø

Hun freestyler stadig en sjælden gang i mellem, men i dag synes hun, at det er mere spændende at være artist og skabe nogle numre, der betyder noget for hende.

Hun har etableret et tæt samarbejde med DJ Mor Ugle og sangerinden Anja Steenstrup, som hun har med på scenen lørdag.

Fordi der er så få piger på den danske hip hop scene, er det nærmest blevet et kønspolitisk statement, men egentlig handler det bare om, at de tre svinger utroligt godt sammen og har en fælles kærlighed til 90’ernes musikkultur.

Til lørdagenes optræden i Templet får hun også følgeskab af Pede B og Lars Virkli.

”Jeg glæder mig. Det er ikke så tit, at vi er på som hovednavn. Jeg håber på, at vi får en rigtig fed hip hop aften,” siger Anna Vigsø

Hun er stadig vildt nervøs, selvom hun efterhånden bliver mere og mere tilpas på en scene.

”Det er nok fordi, det betyder så meget for mig. Jeg betragter stadig mig selv som en artist i udvikling. Men det håber jeg i virkeligheden altid jeg vil være. Det modsatte ville være sørgeligt,” siger Anna Vigsø

“Blot mærke” (Vigsø)

Kalder mig for Afrodite

Har ondt i halsen og mine knæ er beskidte

Afrodite Afriodite, jeg ka li det, det en skam at sige det

Pappis barnepige uden for rækkevidde

Tar det hele

Tanketrip og vælter over trappetrinene

Smiler ligesom “appelsin” og vælter hver en magtelite

I et spil hvor du går alle lagt på stribe

Kong Tritons datter, når du sejler over Langelinie

---

“Danser på tæer” (Vigsø)

Du har solen i din mund, stjerneklart

Men dit hjerte har, det samme mørke som en nat i januar

Han sagde jeg skulle kalde ham far

Fortalte ham

Min våde drøm om en dag, at drukne i et badekar

Vi dansede bare, natten lang

Champagneregn og mærkevare

Med erhvervelser de færreste i verden har

Var smuk da jeg sad og røg tjald i baren

Og slikkede på en saltstang, da han ville ta derfra som kærestepar

Stod med 2 tasker klar

Og stirrede forvirret på et foto af konen og datteren han lige var skredet fra

Jeg drillede ham, indtil han tog fat i min perle krans

Og vi lavede en særlig pagt, der ku gi os evig magt

Og på trods af jeg følte alt trække sig sammen

Febervarm og følte mig kvalt og blå som en avatar,

Var der noget perfekt over hans stærke arme og kernekraft,

Der gjorde jeg ville tages til fange

Tryllebundet pattebarn

Publiceret 07 November 2018 11:45

SENESTE TV

Mindeord: Svend Christensen er død

Dorete Dandanell, formand for Diabetes-foreningen I Lyngby-Taarbæk skriver på bestyrelsens vegne mindeord over Svend Christensen,der var et mangeårigt medlem af Diabetesforeningen.

Svend har ydet en uvurderlig indsats for diabetessagen i rigtig mange sammenhænge. Han var formand for Diabetesforeningen i Lyngby-Taarbæk i en årrække, sad i Regionsudvalget for Region Hovedstaden under Diabetesforeningen, hvor han i mange år arrangerede møder for en række kommuner, ligesom han i mange år repræsenterede Diabetesforeningen i Handicaprådet i Lyngby-Taarbæk kommune. Siden 2015 har han været medlem af bestyrelsen for Diabetesforeningen i Lyngby-Taarbæk.

På alle poster kæmpede Svend utrætteligt for at forbedre forholdene for diabetikere – ved oplysning, kvalificerede råd til forvaltningen om at bevillige de bedste - og ikke nødvendigvis de billigste - hjælpemidler og ved deltagelse i hundredvis af arrangementer.

Vi er meget kede af, at Svend er gået bort. Han var meget værdsat og besad en enorm viden. Nu kan vi ikke længere ”slå op i Svend”.

Æret være Svends minde - vore tanker går til familien.