'Livet som det kunne have været' beskriver det mere end sædvanligt svære teenageliv i et mennonit-samfund i Canada.

'Livet som det kunne have været' beskriver det mere end sædvanligt svære teenageliv i et mennonit-samfund i Canada.

Biblioteket anbefaler: En teenager er en teenager

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en tragikomisk coming-of-age- historie fra et mennonittersamfund i Manitoba, Canada

Af
Silja Attrup

Stadsbiblioteket

bøger 'Livet som det kunne have været' - hvis ikke den 16-årige Nomi var vokset op i East Village, Manitoba, Canada. Et kristent fundamentalistisk samfund, en sekt af mennonitter stiftet af Menno Simons og styret med hård hånd af Nomis morbror Hans, også kaldet Munden.

Det er besværligt at være teenager alle steder, men netop her er det virkelig besværligt, og her er ikke kun forældre, men et helt samfund at brydes med og gøre oprør mod.

Fremtidsudsigterne i byen er at ende som slagterimedarbejder på Happy Family Farms, hvor der slagtes kyllinger, eller alternativt at arbejde i sommermånederne som statist, udstillet som forhistoriske Jesus-freaks i det frilandsmuseum, deres samfund ligner for turisten.

Ikke engang Nomis mor, Trudie, kan leve sådan, og hun forsvinder kort tid efter, Nomis søster Tash er rejst væk sammen med dramalærerens nevø.

Nomi og hendes far Ray sidder derfor tilbage i det lave murstenshus ude på hovedvej 12 på tredje år uden at kunne rykke sig ud af stedet. Den ene vil ikke rejse og lade den anden alene tilbage, og de vil begge gerne blive, hvis nu Trudie og Tash kommer tilbage.

Jeg er altid blevet lidt klogere på livet, lidt mere taknemmelig, når jeg har læst en bog af Miriam Toews.

Hun er selv vokset op i et mennonittersamfund og bryder det ned indefra med en afvæbnende latter og kærlighed til livet, ligesom hun i andre af sine romaner har givet tabuer som selvmord og et udvalg af psykiske sygdomme samme kærlige behandling.

Jeg anbefaler Miriam Toews til alle!

Titel: Livet som det kunne have været

Forfatter: Miriam Toews

Udgivelsesår: 2006

Publiceret 28 October 2018 09:30

SENESTE TV