Ugens anbefaling fra biblioteket: Historien om Ludo

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på et indblik i Angolas uafhængighedshistorie og en beretning om menneskets sårbarhed.

Af
Silja Attrup

Stadsbiblioteket

anbefaling Historien om Ludo er virkelig, men romanen er fiktion. Og hvilken roman!

Ludovica Fernandes Mano var en portugisisk kvinde, som boede i Angola og murede sig inde i 1975, nogle dage før Uafhængigheden, da hun var rædselsslagen over udviklingen.

Hun døde i 2010 og efterlod dagbøger fra de første af de otteogtyve år, hun havde muret sig inde, dagbøger fra tiden efter og en kæmpe samling af fotos som dokumenterede hendes tekster og kultegninger på væggene i lejligheden.

’Hvis jeg havde haft plads, kul og vægge til rådighed, kunne jeg have skrevet en almen teori om glemsel. Jeg er klar over, at jeg har forvandlet hele lejligheden til en kæmpe bog. Efter at biblioteket er brændt, efter at jeg er død, vil der kun være min stemme tilbage. I denne lejlighed er væggene min mund.’

Et sårbart barn

Ludo var fra barn et sårbart, og lidt skrøbelig,t væsen og meget afhængig af søsteren Odete. Derfor flytter hun med til Luanda i Angola, da Odete gifter sig med Orlando, angolaner og mineingeniør.

Her bor de sammen på øverste etage i en kæmpe luksuslejlighed i Luanda.

Et par dage før Uafhængigheden forsvinder Odete og Orlando, måske er de kidnappet, måske er de dræbt. I hvert fald kan trekløveret ikke flygte til Lissabon sammen som planlagt, og Ludo er ladt alene tilbage i lejligheden i et land på vej ind i en borgerkrig.

Ludo murer sig inde, får bygningens øverste etage til at forsvinde, og lever de næste otteogtyve år isoleret fra omverdenen. Hun dyrker grøntsager og fanger duer på taget iført en kamuflerende papkasse med to huller til øjnene. Hun brænder sine møbler, trægulvene og bøger for at overleve og skriver sin historie, indtil synet svigter pga. den mangelfulde ernæring. Hun overlever på trods af umulige omstændigheder og hendes historie er blevet mit års hidtil bedste læseoplevelse.

Titel: Almen teori om glemsel

Forfatter: José Eduardo Agualusa

Udgivelsesår: 2018

Publiceret 20 October 2018 08:00

SENESTE TV