En meget artig elev - stadsarkivar Mette Henriksen. Foto: Pernille Borenhoff

En meget artig elev - stadsarkivar Mette Henriksen. Foto: Pernille Borenhoff

Udstilling på Stadsarkivet: Husker du din skoletid?

Med Stadsarkivets udstilling 'Din, min og vores skole' opfordres borgerne til at bidrage med foto og erindringer fra egen skoletid

Af
Pernille Borenhoff

Skolen har forandret sig utroligt meget i løbet af de seneste 70 år. Men EN ting har det ikke. Og det er måden, man tager skolefoto på. Med blikket stift rettet mod fotografen - og gerne med klasselæreren til højre eller venstre i billedet - står tre rækker af elever opdelt efter højde i deres stiveste puds og lader sig forevige.

En anden ting, der ikke har ændret sig, er, at vi alle som en har erindringer fra vores skoletid. Hvilke lærere husker vi? Og for hvad? Var de dygtige, koleriske, uretfærdige eller kærlige? Vi husker vores skolekomedier, legene i skolegården, idrætstimerne, problemerne med de tyske verber, fysikforsøgene og de uretfærdige karakterer. Og vores klassekammerater. Dem vi legede med, dem der blev holdt udenfor, og dem som vi gerne ville have leget med, men som ikke så til vores side.

Stadsarkivets udstilling 'Din, min og vores skole' sætter gang i minderne. Og det er netop, hvad der er meningen, fortæller arrangementschef og stadsarkivar Mette Henriksen.

"Det er en fælles udstilling mellem borgerne og arkivet. Og udstillingen udvikler sig i takt med, at vi får mere materiale ind," siger hun.

Skolestuen. Foto: Pernille Borenhoff

Skolestuen. Foto: Pernille Borenhoff

Vækker fælles minder

Mette Henriksen har en klar fornemmelse af, at mange folk enten bliver boende her i kommunen, eller flytter tilbage efter år i København. Og det betyder, at der er en stor fælles referenceramme hos borgerne.

"Der er mange søde historier fra åbningen. Her mødtes to damer, der ikke havde set hinanden i 50 år. Og da det gik op for dem, hvem de var, så sad de på samme pult og delte minder. Det illustrerer, hvad det er, vi vil med udstillingen. Nemlig at vække de fælles minder," siger Mette Henriksen.

Udstillingen er delt op i fire rum og fire temaer: klasseværelset, lærerværelset, skolegården og gymnastiksalen.

På væggene er billeder fra samtlige kommuneskoler i kommunen. Og der er bøger med klassebilleder, man kan bladre i.

I klasseværelset kan man sidde ved en pult og prøve at skrive med en griffel på en tavle. I lærerværelset, hvor er billeder af fordums tiders lærere, fortæller lærere, som her er skuespillere, om hvordan det var at være lærer i forskellige tidsperioder.

"20 klasser fra kommunen har allerede meldt sig til et undervisningsforløb, og det er vi rigtig glade for”, siger Mette Henriksen. Under undervisningsforløbet møder eleverne formidlingsarkivar Astrid Lystbæk Andersen, som på spændende vis formidler skolehistorien med udgangspunkt i historisk materiale fra elevernes egen skole.

Udstillingen kan ses frem til den 21. december. Og der er i hele perioden flere aktiviteter.

Skulle man ligge inde med materiale eller historier, som man gerne vil dele med Stadsarkivet, kan man enten ringe på tlf. 45884383 eller møde op på Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv, Frieboeshvile, Lyngby Hovedgade 2. Der er gratis adgang og åbent tirs.-tors. kl. 14-16, og lør. (i udstillingen) kl. 10-14.

Lærerværelset. Foto: Pernille Borenhoff

Lærerværelset. Foto: Pernille Borenhoff

Det sker på Stadsarkivet, Frieboeshvile

16.-19.okt. kl. 10: Eventyrskole for 13-16-årige

26. okt. kl. 18: Halloween - Gys og Gru

1. nov. kl. 17: Foredrag: Skolens udvikling gennem det 20. århundrede

6. nov. kl. 19.30: Foredrag: Vores verdens billeder

13. nov. kl. 14: Erindringscafé

17. nov. kl. 11: Kreativt værksted

20. dec. kl. 16: Lanternevandring og koncert

Publiceret 13 October 2018 11:45

SENESTE TV