Glad bonde med god høst

Glad bonde med god høst

Dansk vinpioner: ”Selvom jeg er bonde er jeg rimelig optimistisk”

Jean Becker har netop fået årets vindruehøst i hus, og oven på en ualmindeligt solrig sommer, så er det svært at bevare pessimismen, selv for en nordeuropæiske vinbonde

Af
Signe Steffensen

I løbet af de seneste uger er de godt 500 vinranker på markerne ved Granhøjgård i udkanten af Birkerød blevet befriet for druer, der nu er blevet knust og hældt på kar, klar til at gære.

”Og hvis miraklet indfinder sig, så er det blevet til vin engang efter nytår,” siger Jean Becker med et smil.

Det varme vejr betød, at høsten i år lå tre uger før den plejer og faktisk kan den lokale vinproducent ikke mindes en sæson, som har været lige så god i de over 10 år, han har dyrket vin på de lokale marker.

Venner og bekendte hjælper til med vinhøsten.

Venner og bekendte hjælper til med vinhøsten.

På den sydvendte skråning går frivillige vinentusiaster mellem rækkerne og høster de grønne druer. Når spanden er fuld bliver druerne vejet af og samlet i kurve. I midten af det hele står Jean Becker og styrer tropperne i ført stråhat og naturlig patos og vidste man ikke bedre, så kunne vi lige så godt være i Bourgogne.

Arveligt betinget

Høsten starter lidt om ad formiddagen, når morgenduggen er fordampet, så der kommer mindst muligt vand i mosten. Jean Becker ser frem til cirka 5.000 flasker vin fra de 5.000 vinstokke, han har på markerne i og omkring Birkerød.

I dag er det de grønne druer ved Granhøjgård, der høstes.

”Ved du hvordan man kan se, at de er modne,” spørg han?

Han tager en af de grønne druer og presser den mellem tommel og pegefinger, så indholdet lander i hans håndflade.

”Se kernerne er begyndt, at blive brune, så er de høstet på det helt rigtig tidspunkt, der hvor sukkerindholdet er højest.”

Interessen for vin er noget, der er gået i arv. Jean Beckers far var nemlig vinhandler i Skodsborg, så som han selv udtrykker det faldt han så at sige i karret som barn.

”Som ung fik jeg fik lov til at rejse rundt i Tyskland og Frankrig og købe vin, og der lærte jeg en masse om vinproduktion,” siger han mens han viser rundt på de solbeskinnede bakker langs Tingbækvej, hvor der er vinranker så langt øjet rækker.

Pioner

I 2000 var Jean Becker blandt de otte første vinavlere i Danmark, der blev godkendt til at dyrke og sælge vin. I dag tæller vinavlerforeningen godt 1200 medlemmer og heraf er der 100 producenter, der som Jean Becker er godkendt til at sælge vin.

”I starten havde jeg 500 planter nu har jeg 5000,” siger han med stolthed i stemmen.

Og der er meget at være stolt af. Som noget helt særligt har den lokale vinbonde i år kunnet høste den franske drue Pinot Noir.

"Jeg er en af de få herhjemme, der dyrker Pinot Noir, og jeg har den egentlig også kun på forsøgsbasis. Det er en drue, der kun modner i de gode år. Det gjorde den i 2016, og i år tegner til at blive kanongodt år, der er store, flotte klaser på stokkene i år. Jeg satser på, at der skal laves en mousserende vin af den, som vil være klar til at drikke om to år," fortæller Jean Becker.

Det kræver en del arbejde at passe de 2 hektar vinmarker i Birkerød, men belønningen ligger og venter.

”Det kommer bestemt ikke af sig selv. I perioder er der ret meget arbejde, men nu går vi snart ind i den gode tid. Hele vinteren skal vi gå og smage på vinen. Det er dejligt arbejde,” siger han..

Fakta

Hvis man har lyst til at smage, de lokalt producerede vine, så kan man købe den i vinudsalget på Bregnerødvej 132 eller hos den lokale delikatesseforretning Spisekurven på Birkerød Hovedgade.

Publiceret 12 October 2018 18:45

SENESTE TV