En afslappende hyggestund formentlig i en af kolonihaverne i Lyngby-Taarbæk i krigsårene. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

En afslappende hyggestund formentlig i en af kolonihaverne i Lyngby-Taarbæk i krigsårene. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)

Ugens Lokalhistorie: Kaffe ved havehuset

I krigsårene blev kolonihaver og nyttehaver et vigtigt supplement til husholdningen, og ofte blev der også tid til afslapning og en kop kaffe ved havehuset.

Af
Af Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Kolonihaver og nyttehaver voksede frem i kølvandet på industrialiseringen, hvor mange arbejdere flyttede til byerne for at arbejde. Her i haverne kunne familierne dyrke grøntsager og frugt som supplement til husholdningen, og der var masser af frisk luft og lys. I efterkrigsårene boomede antallet med ikke mindre end 100.000 kolonihaver i Danmark.

Byboerne tog i haven om aftenen og om søndagen for at pleje de hjemmedyrkede grønsager til familiens husholdning, og måske var der også et æbletræ at høste fra. Der var også tid til at slappe lidt af og drikke en kop kaffe.

De oprindelige kolonihavehuse var ofte lysthuse pyntet med tårne og spir. I 1930'erne begyndte mange at bo i haverne om sommeren, og husene fik mere karakter af selvgroede huse, som efter 1960’erne blev udskiftet med præfabrikerede huse. I samme tidsrum ændrede haverne funktion fra nyttehaver til fritidshaver, og kål og kartofler gav plads for græs og stauder.

Billedet er taget af fotograf Carl Riemann, der rejste rundt i Lyngby-Taarbæk og fotograferede forskellige familiebegivenheder. Der er formentlig tale om en familiesammenkomst til søndagskaffe foran et havehus i krigsårene. Det kunne være fint, hvis læserne kunne bidrage med flere oplysninger om billedet til Stadsarkivet.

I Lyngby-Taarbæk var der kolonihaver helt tilbage fra 1936, og den ældste haveforening er ”Bredely”, der blev oprettet i 1938. De 8 haveforeninger med i alt 365 haver er oprettet af Lyngby-Taarbæk Kommune.

På søndag den 16. september kl. 11-13 kan man i forbindelse med Golden Days Festivalen besøge Haveforeningen Bredely, hvor foreningens næstformand Anette Theis er guide, og arkivar Lise Skjøt-Pedersen fortæller om kolonihavernes historie. Der vil også være aktiviteter for børn. Se mere på stadsarkivet.ltk.dk.

Publiceret 14 September 2018 09:30

SENESTE TV