At læse eller genlæse 'Lille Virgil' som voksen giver et andet perspektiv på bogen uden at de til tider hylende morsomme situationer forsvinder. Pressefoto

At læse eller genlæse 'Lille Virgil' som voksen giver et andet perspektiv på bogen uden at de til tider hylende morsomme situationer forsvinder. Pressefoto

Ugens anbefaling fra biblioteket: Lille Virgil er blev voksen

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en højtlæsningsbog af den folkekære forfatter Ole Lund Kirkegaard

Af
Johanne Pasgaard

bøger Sidste år var det 50 år siden, at dansk børnelitteratur blev moderne.

I 1967 blev der udgivet fem børnebøger, som har haft stor betydning for dansk børnelitteratur. 'Lille Virgil' var en af de bøger.

At læse eller genlæse 'Lille Virgil' som voksen giver et andet perspektiv på bogen, dog uden at de til tider hylende morsomme situationer forsvinder.

Pludselig ses det tydeligt, at barnets verden bliver frisat fra den voksne verden, og at barnet får mulighed til at agere i verden på lige fod med de voksne.

Når det er sagt, så er det stadigvæk en finurlig historie, som ved første voksne gennemlæsning kan virke langsom og lidt gammeldags. Men når det læses højt for børn, som nyder humor og absurditeter, så er den lige sagen.

Lille Virgil bor alene i et hønsehus uden voksne til at støtte ham, men det bliver aldrig problematiseret og ikke på noget tidspunkt bliver det trist. Det kan måske give spørgsmål og skabe undren fra de lyttende børn, men det giver blot mulighed for at udvide deres forståelse og rummelighed for verden.

Vennerne til Lille Virgil er Oskar og Carl Emil, som han går i klasse med.

Deres fantasi er veludviklet, og de får i løbet af bogen oplevet en masse, som mange børn kan nikke genkendende til.

Som voksen læser er det tydeligt at se Pippi som baggrundstæppe, og det bliver Ole Lund Kirkegaards forfatterskab ikke ringere af.

Hvis du nu tænker, at nu skal der læses 'Lille Virgil', så er netop nu et godt tidspunkt, for 11. august åbner Lille Virgil-udstillingen, og i den forbindelse har vi ekstra bøger af 'Lille Virgil'. Hvis du har læst den for poderne, så har I mulighed for at lege i det fantasifulde univers på biblioteket frem til 25. oktober.

Titel: Lille Virgil

Forfatter: Ole Lund Kirkegaard

Udgivelsesår: 1967

Publiceret 12 August 2018 11:00