Marianne Monteau er netop debuteret som forfatter med krimien 'Jeg er den skyldige'. Foto: Pernille Borenhoff

Marianne Monteau er netop debuteret som forfatter med krimien 'Jeg er den skyldige'. Foto: Pernille Borenhoff

Forfatterdebut: En læge med blod på hjernen

Som læge er Marianne Monteau sat i verden for at redde menneskeliv. Som forfatter derimod slår hun folk ihjel og opklarer de mest bestialske forbrydelser

Af
Pernille Borenhoff

"Margit?" fremstammer hun og går hen til kørestolen midt på gulvet. Hun griber fat om om dens ryglæn, men ved med sig selv, at den er tom.

Så ser hun hen på sengen.

"Jamen, hvordan er du dog kommet i seng, Margit?"

Hendes stemme skælver, og idet hun nærmer sig, søger hun febrilsk efter natlampen på sengebordet, men aner så, at den er væltet. Med nervøse bevægelser tager hun fat i kvinden, rykker i skuldrene, men opgiver så og går et par skridt tilbage. Famler efter kontakten til lyset i loftet. Finder den og tænder.

Og skriger.

Skriget forstummer lige så hurtigt, som det kom. Hun tager sig til munden, ser rundt i rummet og ser blodet, der er sprøjtet op ad væggen..... Hvad har vi dog gjort, hvisker hun stille for sig selv. Hvad har vi dog gjort? Hvad har vi dog gjort?".

Sommertid er for mange lig med krimi-tid. Og skulle man have lyst til at kaste sig over en forfatter, som man ikke tidligere har læst noget af, så kunne Marianne Monteau være et godt bud.

Den 52-årige læge, der for ikke så længe siden er flyttet til Lyngby og har levet sine første 33 år i Birkerød, er netop debuteret med krimien 'Jeg er den skyldige', på forlaget Many Minutes, som hun også selv har etableret.

Ikke fordi, der ikke var andre forlag, der ville tage hendes manuskript til sig. Kontakten til Gyldendal var god, men hun havde krudt bagi og et stort behov for, at bogen skulle komme ud nu. For en to'er og tre'er presser sig også på.

"Jeg havde sparret nogle penge samme og sagde for godt et år siden op som medicinsk rådgiver i et større medicinalfirma. Jeg havde brug for tid til at skrive bogen færdig, tager kurser iværksætteri og hellige mig udgivelsen af bogen, der den 6. juli kom ud af trykken," siger Marianne Monteau, der atter er tilbage på arbejdsmarkedet i en fuldtidsstilling i endnu en stor international medicinalvirksomhed.

I lighed med mange andre, der går med en forfatter i maven, har Marianne Monteau skrevet, siden hun var barn. Men studie, to børn og et krævende fuldtidsjob har indtil nu forhindret hende i at føre drømmen ud i virkeligheden.

Socialt perspektiv

Hendes krimier adskiller sig fra de fleste andre ved at, hun går meget op i at beskrive personernes bagland, deres skæbner og hvad, der går forud for forbrydelserne. Inspirationen kommer da også til dels fra det virkelige liv.

"Jeg har arbejdet om ambulatorielæge flere steder og har i den forbindelse mødt mange skæbner. Det er de menneskelige skæbner og sociale relationen, der interesserer mig. Jeg mener, at forskellen på mine krimier og så mange andres er, at jeg har en nerve for personernes bagland og psykologi. Men alt er naturligvis fiktion," siger hun.

Bogen foregår i Aarhus, hvor en yngre politiassistent, Lucy Kiehl, kastes ud i opklaringen af et bestialsk mord på en blind 64-årige kvinde, der er lænket til sin kørestol.

"Det spændende ved at læse og ved at skrive en krimi er hele processen frem til opklaring. Der er spor, vildspor og snørklede veje, der til sidst skal få én til af finde vej frem til gerningsmanden," siger Marianne Monteau.

Hun er selv bidt af at læse og se krimier og kan godt forstå, at mange har den samme passion.

"Vi fascineres af det onde, fordi det er så langt fra vores natur. Derfor var vi også mange, der var så optaget af Peter Madsen-sagen. Jeg læste selv alt, hvad der blev skrevet om den," siger hun.

Dem læser hun selv

Jesper Stein

Jussie Adler Olsen

Karin Alvtegen

Paula Hawkins

Publiceret 03 August 2018 09:00