De mange cykler i stativerne ved fribadet viser tydeligt, at hedebølgen var massiv i 1955. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

De mange cykler i stativerne ved fribadet viser tydeligt, at hedebølgen var massiv i 1955. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Ugens lokalhistoriske billede: Sommer ved fribadet

I 1955 oplevede Danmark en stor hedebølge, og borgerne strømmede til bl.a. Frederiksdal Fribad

Af
Mette Henriksen

stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

lokalhistorie I løbet af 1930’erne kom der stigende fokus på at skabe grønne åndehuller for borgerne i Storkøbenhavn, og også her i Lyngby-Taarbæk. De fleste mente, at det gode liv for mennesker betød adgang til lys, luft og grønne omgivelser.

Det smittede også af på planlægningen af fribadet ved Frederiksdal. I 1930 lejede Lyngby-Taarbæk Kommune en eng ved Furesøen for at etablere en badestrand og sikre adgang til det smukke, rekreative område.

I starten var der ikke omklædningskabiner ved Frederiksdal, men der var mulighed for at leje telte, og man kunne også få tilladelse til overnatning i teltene. I teltene kunne gæsterne i ro og mag klæde om uden nysgerrige eller forargede blikke.

De hygiejniske forhold var primitive. Der blev dog installeret en vandhane ved Virum Vandvej, men endnu ingen vandskyllende toiletter, hvilket Sundhedskommissionen kritisk bemærkede i 1936.

Først i 1943 blev fribadets bygning opført, og her var der indrettet omklædningsrum med toiletter og baderum beregnet til 1.000 badegæster. Der var også en kiosk, hvor gæsterne kunne købe is og slik efter en dukkert i det kølende vand.

Efter badekabinerne blev opført, blev fribadet også brugt til skolesvømning, og mange husker stadig deres første svømmetag her.

I 2001 blev bygningen med de tidligere omklædningsrum indrettet til restaurant.

Publiceret 01 August 2018 11:30

SENESTE TV