'Genesis' er lidt speciel, men hvis man interesserer sig for filosofi og science fiction, er den en sikker vinder. Pressefoto

'Genesis' er lidt speciel, men hvis man interesserer sig for filosofi og science fiction, er den en sikker vinder. Pressefoto

Ugens anbefaling fra biblioteket: Epidemier og kunstig intelligens

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en filosofisk science fiction-roman

Af
Anna Wittorff

Stadsbiblioteket

I denne uge er jeg ude på dybt vand.

Jeg kan huske at have læst om de gamle græske filosoffer i oldtidskundskab i gymnasiet og det var ret interessant, men det har desværre ikke sat sig særlig godt fast.

Jeg fandt 'Genesis' på reolen med bibliotekets fantasy- og science fiction-bøger, men den er meget mere end det. Det er lige før, at den er mere filosofi end den er science fiction.

Vi kredser omkring Platons 'Staten', men langt ude i fremtiden, hvor Jorden længe har været hærget af epidemier - på nær en lille isoleret ø, som har holdt alle andre på afstand.

Hovedpersonen er Anaximander, der søger ind på Akademiet og hele bogen er hendes optagelsesprøve/eksamen.

Akademiet er det sted, hvor filosofferne holder til, og det er dem, der styrer landet.

Anaximander har specialiseret sig i perioden, hvor en historisk personlighed ved navn Adam Forde ændrer hele statens eksistens ved at lukke en flygtning ind, hvilket jo er en forbrydelse.

Samtidig med, at Adam bliver arresteret, er der også gang i nye forsøg med kunstig intelligens, som får stor betydning for Adams fremtid.

På hvilken måde og om Anaximander bliver optaget på Akademiet, kan du selv læse.

Der er mange referencer til Platons filosofi og helt sikkert flere, end jeg har opdaget.

Det er heller ikke noget jeg har lyst til at gøre mig klog på, men det er sjovt at opleve de gamle idéer udlevet i en science fiction-roman.

Bogen er som sagt lidt speciel, men hvis man interesserer sig for filosofi og science fiction, er den en sikker vinder.

Titel: Genesis

Forfatter: Bernard Beckett

Udgivelsesår: 2008

Publiceret 01 August 2018 16:00

SENESTE TV