Bogen gennemgår historier fra Tour de France gennem de sidste 100 år.

Bogen gennemgår historier fra Tour de France gennem de sidste 100 år.

Biblioteket anbefaler: Legender og skandaler på touren

Hver uge anbefaler Stadsbiblioteket en bog, en film eller et stykke musik. Denne uge byder på en historisk tur i cykelløbets verden

Af
Gitte Gregersen

Stadsbiblioteket

anbefaling I disse Tour de France-dage må det være på sin plads med en bog om legender og de gamle dage, hvor mænd kørte på cykel, nogle gange med livet som indsats.

I over 100 år har der været kørt Tour de France. Denne bog gennemgår historier gennem de sidste 100 år. Mere præcist 1903-2015. Bogen gennemgår løbets udvikling og fortæller om taktikken, etaperne og de store sejre.

Løbet bliver gennemgået år for år. For hvert år hører vi om skandalerne, årets sejre og hvilke nye ting, der er udviklet. Der bliver også fortalt om løbsledelsen og hvordan de prøver at forhindre nogle af de nye tiltag.

Tag for eksempel denne lille kontrovers mellem ryttere og løbsledelse: Da hjulet, der kunne køre rundt, uden der skulle trædes, blev opfundet, blev det forbudt. Rytterne skulle træde rundt - det var ikke meningen, de skulle sidde og slappe af.

Eller da gearet blev opfundet. Det blev også forbudt. Men de fik dog lov til at sætte et tandhjul på hver sin side af baghjulet, og når de så skulle køre i bjergene, kunne de vende hjulet. Når de så nåede toppen og skulle køre ned igen, så måtte de endnu engang vende hjulet.

At læse om de 'gamle' legender som Fausto Coppi (vinder 1049 og 1952), Jacques Anquetil (vinder 1961-1964) og mange flere er spændende læsning. De levede i en anden tid, og med de cykler, de kørte på dengang, er det utroligt, at de overhovedet kunne gennemføre en Tour og så på etaper, der er meget længere end i dag.

Vi hører om de legendariske bjerge, efterhånden som de bliver en del af Touren.

Bogen er rigt illustreret med mange flotte billeder - nogle gange med lidelsen malet i rytternes ansigter.

Titel: 'Tour de France: verdens hårdeste cykelløb'

Forfatter: Joakim Jakobsen

Udgivelsesår: 2015

Publiceret 27 July 2018 10:00