Stemningsbillede ved Strandmøllen lige før den blev nedlagt som papirfabrik i 1898. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Stemningsbillede ved Strandmøllen lige før den blev nedlagt som papirfabrik i 1898. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Ugens Lokalhistoriske billede:Strandmøllen

Den tidligste industri i Danmark opstod omkring Mølleåen, og Strandmøllen var i århundreder papirfabrik

Af
Mette Henriksen

Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Langs Mølleåen fra Furesøen til Øresund kan man stadig opleve spor efter de gamle vandmøller og fabrikker, der gennem tiden har udnyttet vandkraften i åen.

Her langs den nederste del af Mølleåen blev der opført 9 vandmøller, som udnyttede vandkraften til at male mel til korn. I 1500-tallet og 1600-tallet blev møllerne udviklet til værksteder til fremstilling af krudt, kobber og papir. Og i løbet af 1800-tallet blev flere af værkstederne til store fabrikker, for eksempel Strandmøllen ved Øresund.

Det runde hjørne mod Strandvejen på billedet genkender man den dag i dag, og her blev der lavet bøttepapir i 1700-tallet. I taget har der været luger, så man kunne lufttørre papiret på tørresnore, og selve Mølleåen løber faktisk under bygningen.

I baggrunden viser billedet den lidt nyere papirfabrik fra 1800-tallet med dampmaskinen. På Strandmøllen har der været papirfabrik fra 1599 til 1898, og gennem 200 år under fem generationer af familien Drewsen.

I familien Drewsen finder man blandt andet Michael Drewsen (1804-1874), som udover at være succesfuld papirfabrikant og politiker også er kendt som Silkeborgs moderne grundlægger med anlæggelsen af Silkeborg Papirfabrik i 1845.

Fra 1899 til 1917 var der her på Strandmøllen maskinfabrik og skibsværft, og siden 1917 har Strandmøllen Industrigas A/S ejet fabrikken med produktion af ilt og brint. I dag er der ingen produktion men udelukkende administration og distribution. Strandmøllen er stadig, som den sidste af Mølleåens møller, en erhvervsvirksomhed.

Publiceret 11 July 2018 07:00

SENESTE TV